tyyli

1960-luvun muoti – ilmiöt ja ikonit

Muodin historia on kiinnostavaa tutkittavaa monessakin mielessä. Monet saattavat ajatella, että vaatteet nyt vaan ovat olleet vaatteita ja näyttäneet erilaisilta eri ajanjaksoina. Totuus kuitenkin on, että muoti heijastelee vahvasti aina yhteiskunnan sosiaalisia ilmiöitä ja siksi eri vuosikymmenten muoti kätkee sisälleen muutakin kuin tietyn hameenpituuden tai hiusmuodin. Se on kyseisen historian hetken ilmentymismuoto, joka kertoo jonkin sosiaalisen rakenteen muutoksesta, vaikkapa pitkän sota-ajan loppumisesta tai vaikka naisten aseman muutoksesta yhteiskunnassa.

60-luku on yksi hyvä esimerkki tällaisesta murroskaudesta yhteiskunnassa, jolloin syntyi monenlaisia muoti-ilmiöitä, joista osa vaikuttaa muotiin edelleen. Siksi onkin kiinnostavaa pureutua kyseisen aikakauden muotihistoriaan tarkemmin.

Tyyli-ikonit

Jokaisella vuosikymmenellä on ollut omat ikoninsa muodin ja pukeutumisen saralla. 60-luvun alun ikoneihin kuului ehdottomasti Jackie Kennedy. Hänen huoliteltu ja viimeistelty tyylinsä on tunnettu ja ihailtu edelleen. Laatikkomaiset jakut isoine nappeineen, kotelomekot ja pillerihattu olivat Jackien tavaramerkkejä.  60-luvun alussa lähes kaikki halusivat pukeutua niinkuin Jackie ja hänen asunsa USAn ykkösnaisena olivat seurattuja maailmanlaajuisesti.

jackie
Iki-ihana Jackie Kennedy

Kuitenkin Jackie hävisi julkisuudesta 1963 miehensä murhan myötä ja ihmiset kaipasivat uutta tyylin johtotähteä. Heitä ilmaantuikin läpi 60-luvun useampia. Mm. Brigitte Bardot täytti kuuluisuuksista Jackien täyttämän tyhjiön, vaikka olikin tyyliltään täysin erilainen. Myös Audrey Hepburn jatkoi elokuvatähtenä ja hänen ansiostaan mm. caprihousuista tuli hitti 60-luvulla. Elokuvien muoti vaikutti myös pukeutumiseen. Esimerkiksi Bonnie ja Clyde elokuvan tähti Bonnieta näytellyt Faye Dunaway. Hänen tyylinsä elokuvassa teki baskerista ja trenssitakista erittäin suositun yhdistelmän 60-luvulla.

Brigitte_Bardot_in_Spoleto,_Italy_on_August_11,_1961.
Brigitte Bardot näyttää mallia miten naiselle sopivat myös housut

 

bonnie-and-clyde-faye-dunaway
Faye Dunaway tyylittelee Bonnie ja Clyde elokuvan tähtenä

Myös mallimaailma koki murroksen kyseisellä vuosikymmenellä. Aiemmin mallit olivat näyttäneet ulkonäöltään hienostoperheiden tyylikkäältä jälkikasvulta. Tähän mallien ulkonäön murrokseen ajatellaan olevan syynä, että yhteiskuntaluokkien väliset erot hajosivat (Watson 1999, s. 99). 60-luvun murroksen voidaan ajatella lanseeranneen  huippumallit niinkuin me tänä päivänä heidät miellämme. Useampi erittäin persoonallinen kasvo nousi mallimaailman huipulle kyseisenä vuosikymmenenä. Tunnetumpina heistä varmasti langanlaiha kaurissilmäinen Twiggy. Twiggy nousi muotimaailman seuratuimmaksi malliksi vain 16-vuotiaana vuonna 1966 englantilaisesta työläisperheestä. Myös muita erikoisen näköisiä malleja nousi suuren yleisön tietoisuuteen. Mm. Veruschka ja Penelope Tree olivat molemmat Twiggyn tavoin jokseenkin epätavallisen näköisiä, erittäin hoikkia nuoria naisia.

5035337862_be8179da31_b
Supermalli Twiggy minimekossa
Screenshot-2018-2-22 Penelope Tree
Penelope Tree tyypillisessä dolly girl-tyylisessä lookissa

 

60-luvun ilmiöitä – minihameista Beatleseihin

Lontoolaisen muotisuunnittelijan Mary Quantin lanseeraama minihame on yksi 60-luvun tunnetuimmista muoti-ilmiöistä. Minihame oli tottakai aluksi shokeeraava ilmiö, mutta saavutti pian suuren suosion ja erityisesti Lontoossa minihame oli jokanaisen univormu. Minihameen myötä myös koko silhuetti muuttui. 50-luvulla korostettiin vyötäröä ja Quantin lanseeraaman minimekkomuodin myötä vyötärö hävisi kokonaan. Minihameiden kanssa käytetyt korot olivat usein maltillisia tai kengät ihan kokonaan korottomia. Myös ikoniset gogo saappaat olivat suosiossa ja mieluiten valkoisena. Moni nainen pukeutui myös hyvin tyttömäiseen tyyliin ns. ”dolly girl”-tyyliin.

Mary_Quant_in_a_minidress_(1966)
Mary Quant lanseeraamassaan minimekko lookissa

 

Go-go_boots_by_Andre_Courreges,_1965
Kaikkien naisten 60-luvun suosikkikenkä – gogo boot
Screenshot-2018-2-22 Twiggy is wearing Pierre Cardin, 1967
Twiggyn suloinen versio dolly girl-lookista

Niin kutsuttu Space age vaikutti myös muotiin. Space age oli siis varsinaisesti kylmän sodan aikainen kilpajuoksu avaruuden valloittamisesta, jossa vastapuolina olivat USA ja Neuvostoliitto. Muodin maailmaan tämä avaruusaika toi mukanaan mm. erikoiset materiaalit ja vaikutti myös muotisuunnittelijoiden luomuksiin. Muovi tuli myös mukaan muotiluomuksiin kankaiden tilalle ja se oli monille muotisuunnittelijoille lähes pakkomielle 60-luvulla (Watson 1999, s. 90).

spaceageClothes
Avaruusajan vaatesuunnittelua

Keinotekoisuus tuli myös muotiin 60-luvulla. Materiaaleista tekokuidut nousivat suureen suosioon. Mm. nylon, lurex ja teryleeni olivat edullisesti saatavilla ja niitä mainostettiin myös rypistymättöminä ja helposti kuivuvina (1960s Western fasion – wikipedia).  Vaatteita ja kenkiä alettiin valmistaa mm. muovista ja edullisemmat materiaalit mahdollistivat myös massatuotannon. Muoti tuli koko ajan suuremman yleisön saataville sitä kautta.

Unisex-muoti nosti myös päätään ko. vuosikymmenellä. Suomalaisista unisex muoti-ilmiöistä voisi nostaa esiin Marimekon. 1968 lanseerattu Annika Rimalan suunnittelema tasaraitakuosi ja siitä toteutetut vaatteet symbolisoivat tasa-arvoa. Raitapaidat oli tarkoitettu kaikille ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta. Näitä teemoja viesti koko 1960-luvun muotia myös muualla maailmassa. Itseasiassa vuosi 1960 toi Marimekolle kansainvälisen läpimurron, kun maailman ykkösmuoti-ikoni Jackie Kennedy tilasi vuonna 1960 seitsemän Marimekon mekkoa kesken kuumimman presidentivaalikampanjan. Yhtäkkiä Marimekko oli kaikkien huulilla muotimaailmassa (www.marimekko.fi).

tasaraita
Ikoninen Annika Rimalan tasaraitakuosi Marimekolta

 

Jos Beatlesit ja englantilaiset modit eli modernistit olivat suuri muotivaikuttaja Euroopassa, Amerikassa ja Australiassa mm. Beach Boysin suosio vaikutti miesten muotiin. USAssa myös Ivy League-tyyli (preppyn edeltäjä) oli suosiossa miesten parissa.

5130733677_086ebba86a_z
Mod-tyyliä Isosta Britaniasta
The_Beach_Boys_Lost_Concert
The Beach Boys keikalla

60 – luvun loppu: kohti hippiaikaa

60-luvun loppua väritti jo sarastava hippiaika, joka koki kukoistuksensa 1970-luvulla. Hippiliike syntyi USAssa 1960-luvun loppupuolella. Toisin kuin avaruusajan muodissa, hipit suosivat luonnonkuitumateriaaleista tehtyjä vaatteita. Hippiliikkeen arvoihin kuuluivat vahvasti luonnonmukaisuus ja myös hengellisyyden tavoittelu mm . itämaisista uskonnoista. Siksi muotikin sai vaikutteita mm. Intiasta ja luonnonmateriaalit nousivat uudelleen suosioon, kuten luonnonmukaisuus muutenkin. Trumpettimalliset housut tulivat suosituiksi ja oli muodikasta tehdä itse vaatteita ja värjätä niitä.

512px-Hippies_04thailand0026

60-luvun lopulla myös naisten vapautusliike (Women’s liberation movement) lanseerasi mm. rintaliivittömyyden, josta voidaan myös puhua yhdenlaisena trendinä. Politiikan ja yhteiskuntaliikkeiden vaikutus muotiin oli siis todella voimakasta 60-luvulla.

Woodstock-kids
Woodstock muotia

60-luvun muoti-ilmiöt tänään

Mod-henkisyys naisten pukeutumisen linjoissa tulee muotiin tasaisin väliajoin edelleen. Moni saattaa mieltää 60-luvun retrohenkisiin graafisiin kuoseihin ja voimakkaisiin väreihin. Kuitenkin nykyään mielestäni 60-luvun vaikutus näkyy myös vaatteiden linjoissa.

Minihame on ajaton muotivaate, joka on pitänyt pintansa läpi vuosikymmenien, ainoastaan helman leveys on vaihdellut vuosikymmenten saatossa. 60-luvun linjoja saattaa bongata lähes joka vuosi eri suunnittelijoiden mallistoista. Viimeisin selkeä 60-lukua henkivä trendi olivat sukkabootsit. Niissä on kovasti 60-luvun suosikkien gogo-bootsien henkeä.

sukkabootsi
Supertrendikkäät sukkabootsit

Myös meille käsityöihmisille 60-luku tuli eteen ihan vastikään, kun suomalainen kaavalehti Ottobre Design julkaisi tässä kuussa 2/2018 retronumeron naisille. Siellä olikin aika monta mod-henkistä kaavaa sekä mekkoihin että muihin vaatteisiin.

 

Iskeekö sinuun 60-luvun pukeutumisen linjat? Itselläni modernisoitu versio mod-henkisistä mekoista sekä Jackie O-henkinen naisellinen tyylikkyys kolisevat aika kovaa. Sieltä haen inspiraatiota varsinkin juhlapukeutumiseeni.

 

Lähteet:

1960s Western Fashion – wikipedia

Marimekon nettisivut

Watson, Linda 1999: Vogue fashion – muodin luojat. Readme.fi, Helsinki.

 

Kuvat: Wikipedia ja Flickr.com

Mainokset

2 thoughts on “1960-luvun muoti – ilmiöt ja ikonit

    1. Kiitos kommentista ja pahoittelut, että mun vastaukset aina viivästyy 🙄 Huomaa kyllä miten vasemmalla kädellä tätä blogia nykyisin hoidan, mutta kaipa se niin on, että aikansa kutakin.. Monet menneistä vuosikymmenistä on kyllä ihanaa glamouria pullollaan, että sieltä voi inspiraatiota imeä mielin määrin 😊

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s