tyyli

6+4 pukeutumistyyliä

Jälleen olen asialla pukeutumisneuvojan opintoihin liittyen. Ajattelisin, että erilaiset pukeutumisen tyylit saattaisivat kuitenkin kiinnostaa myös blogin vakkarilukijoita. Erilaisia pukeutumistyylejä on tullut ja mennyt läpi vuosikymmenten. Me saimme pukeutumisneuvojan opintoihin liittyen tehtäväksi listata 6 vapaavalintaista naisten ja 4 miesten tyyliä. Tässäpä siis listattuna 6 naisten tyyliä ja 4 miehille. Kyseessä ei tosiaankaan ole mikään kaikenkattava listaus, vaan sain ihan itse valita ne tyylit, jotka kuvaisin tässä. Tässä on sellaisia, jotka itselle nousi mieleen aika pitkän pohdinnan jälkeen. Nämä ovat osittain myös jollain tapaa myös ajankohtaisia. Kaikkiin muihin paitsi pin-up- tyyliin löytyy myös mun Pinterestistä oma kansionsa. Pinterest – linkki niihin löytyy kuvista.

Naisten tyylit

1. Menocore

Tästä tyylistä kuulin ensimmäistä kertaa vasta tämän Me Naisten artikkelin myötä. Tämä tyyli on ylistys yli 50-vuotiaiden tyylikkäiden MUTTA erittäin mukavuudenhaluisten naisten pukeutumiselle. Menocore nimi on yhdistelmä sanoista normcore = tavistyyli ja menopause eli vaihdevuodet. Vaikka tyyli rinnastetaan keski-ikäisiin naisiin, ovat myös nuoret naiset omaksuneet tämän tyylin itselleen.

Tyylissä avainsanana on mukavuus mutta samalla myös laatu ja rento tyylikkyys. Vaatteiden linjat ovat väljiä ja kengät mukavia. Materiaalit usein luonnonkuituja (pellava, villa, puuvilla) ja värimaailma on neutraali ja yleensä ennemmin vaalea. Tyylissä rikotaan rohkeasti pukeutumisen sääntöjä ja panostetaan ennenkaikkea mukavuuteen. Silti tämän tyylilajin ikonit kuten Lauren Hutton, ovat myös ehdottoman tyylikkäitä. Brändeistä esim. Gudrun Sjödenin katalogeissa löytyy tällaisia väljälinjaisia asuja ja Sjöden käyttää myös rohkeasti vanhempia malleja markkinoinnissaan.

 

menocore

 

2. Preppy

Preppy-tyylin historia juontaa juurensa Yhdysvaltojen koillisosien yliopistoihin, jotka kuuluvat ns. Ivy Leagueen. Nämä opinahjot ovat tyypillisesti elitistisiä ja hyvin selektiivisiä oppilasvalinnoissaan. Mm. John F. Kennedy oli preppy-tyyliä edeltäneen Ivy League-tyylin yksi tarkasti seurattu edustaja. Ivy league-tyylin sivuutti 1970-luvulla hippityyli.

Preppy-tyyli onkin tavallaan Ivy League-tyylin uusi tuleminen vähän modernimmassa muodossa. Tyyliin kuuluu naisilla kauluspaidat, chino-tyyliset housut, palmikkovillapaidat, pikeepaidat. Värit ja kuosit ovat maltillisia, raidat (erityisesti breton-tyyliset) kuoseista ovat suosittuja ja myös kalanruotokuosi esim. takeissa sopii tähän tyyliin. Väreistä vaaleat siniset, beiget, valkoiset ja myös tummansininen, ruskea. Nahkakengissä ja -asusteissa väri on usein konjakinruskea ja naiset suosivat klassisia helmiä koruina. Vaikutteita naisten lookit ottavat myös esim. ratsastusasuista. Brändeistä vahvimmin preppy-tyylisiä vaatteita myyvät mm. Ralph Laurent (erityisesti Polo-mallisto) ja vaikkapa Gant. Myös mm. Brittien kuninkaalliset suosivat tätä tyyliä ja Kate Middletonin asut vapaa-ajalla ovat usein preppya parhaimmillaan.

preppy

 

Lisää tyylin historiasta englanniksi wikipediassa

3. Shabby Chic

Shabby Chic trendi on ehkä vahvempi sisustuksen saralla ja suomeksi voisi ehkä puhua maalaisromanttisesta tyylistä, tosi itse näkisin, että Shabby chic sisältää kuitenkin maalaisromantiikkaa enemmän tiettyä särmikkyyttä. Sama pieni särmikkyys kuuluu minusta myös pukeutumisen shabby chic-tyyliin. Romanttisuus tyylissä näkyy pehmeissä röyhelöissä ja pastellisessa värimaailmassa. Materiaalit ovat myös luonnonmukaisia, mm. pellava on hyvin suosittu ja myös pitsit. Naiselliset kampaukset ja kiharat ovat osa tätä tyyliä.

shabbychic

By Pias on minusta onnistunut hienosti juuri tämän tyylin tuotteistamisessa mallistoksi asti. Ko. merkin kasvu ja menestys kertovat, että shabby chic on myös oikein brändättynä erittäin myyvä tyyli.

 

4. Utility

Utillity-tyyliä voisi kuvata myös nimellä armeija-tyyli, koska se ottaa vaikutteita nimenomaan univormupukeutumisesta. Myös värimaailma on paljolti armeijasta ja univormuista lainattua eli armeijanvihreä on tunnusomaista tälle tyylille. Myös camo-kuosit ovat suosittuja.  Usein utility-tyyliä suosivat ottavat vain mausteita asuihinsa näistä univormuista esim. univormun takkia jäljittelevän takin muodossa. Viime vuosina suuren suosion saaneet haalarit ovat myös vahvasti tätä utility-tyyliä. Samaan sarjaan voisi myös lukea supertrendikkäät bomber-takit, joiden inspiraatio tulee USAn ilmavoimien hävittäjälentäjien käyttämistä takeista.

utility

5. Fiftari/pin-up

Pin-up tyylin suosio on nostanut Suomessa päätään viime vuosina. Omassakin tuttavapiirissä löytyy naisia, jotka suosivat tätä pukeutumistyyliä, osa pukeutumisen mausteena ja toiset vetävät tällä tyylillä ihan kaikessa pukeutumisessa. 50-luvulta suoraan vaikutteensa ottava tyyli on oikea naiseuden ylistys.

Pin-up tyyliin kuuluu vahvasti mekot, joissa useimmiten on niukka yläosa ja runsas helma. Myös runsaita tyllialushameita suositaan. Hiuksissa on sormikiharaa ja hiukset ovat yleensä hyvin viimeistellyt. Myös hiuskoristeita käytetään paljon. Arkipukeutumisessa esim. jenkkihuivin sitominen kampauksen koristeeksi on suosittua. Kuoseja ja värejä käytetään runsaasti. Kuoseissa mm. pallot ovat suosittuja. Meikkityyli ottaa myös vaikutteita 50-luvun Hollywood-tähtien lookeista.

 

6. Boho Chic

Boheemi chic on tyylisuunta, jota kovasti ihailemani, ehkä maailman kuuluisin styilsti Rachel Zoe edustaa. Boheemi tyyli suosii väljiä ja pitkiä linjoja ja ottaa paljon vaikutteita 70-luvulta. Pitkät mekot, tunikat, kaftaanit, liehuvat lahkeet, kiilakorkoiset kengät, suuret aurinkolasit ja – korut kuuluvat boheemiin tyyliin. Boheemi Chic yhdistää boheemiuteen myös asteen verran jotain luksusta. Esimerkiksi kalliita koruja, hienoja käsilaukkuja, yleellisiä materiaaleja.

bohochic

Allaolevassa kuvassa minun boho chic häävieras-look muutaman vuoden takaa. Kaftaani oli täydellinen valinta hiostavan raskausvatsan kanssa kesähäihin.

IMG-20150816-WA0001

Miesten tyylit

1. Sporttinen

Sporttinen kertoo ehkä jo itsessään tästä tyylistä aika paljon. Sporttista tyyliä suosivan miehen asuissa on paljon elementtejä urheiluvaatteista. Verkkahousut, collegehousut, hupparit, lenkkarit, lippikset kuuluvat tähän tyyliin. Sporttiseen tyyliin pukeutuvat kuitenkin usein taitavasti yhdistävät urheilullisia elementtejä muihin arkisiin vaatteisiin, jolloin asut eivät näytä urheiluvaatteilta vaan enemmän ns. katumuodilta. Tämänkin tyylin taitaminen on oma lajinsa. Tällä hetkellä tämä tyyli onkin yksi suurimpia trendejä nuorten pukeutumisessa. Tässä tyylissä ollaan myös bränditietoisia eli Adidas, Nike, Vans ja kaikki muut kovat urheilualan merkit ovat tärkeitä ja saavat näkyä!

sporty

2. Klassinen

Klassinen mies suosii pukeutumisessaan pukuja sekä pikkutakkien ja housujen yhdistelmiä. Rennommissa tilanteissa hänellä on jalassa esim. siistit farkut tai chinot. Kengiksi vapaa-ajalla voisi valikoitua esim. loaferit, konjakinväriset nahkakengät tai siistit nahkatennarit. Kauluspaidat ovat tämän tyylin kulmakivi ja niitä käytetään sekä pikkutakin että klassisten neuleiden alla. Asut viimeistelee sopiva nahkavyö ja laadukas takki kylmemmillä ilmoilla. Kesäisempänä paitana voi käyttää esim. kauluksellisia pikeepaitoja tai kääriä kauluspaidan hihat puolimittaiseksi. Klassinen mies voi myös poimia pukeutumiseensa trendejä mm. säätelemällä housunlahkeen leveyttä ja pikkutakkien mallia siihen sen hetken kuumimpaan malliin. Mm. tällä hetkellä klassinen mies voisi hankkia vaatekaappiinsa jotain vakosamettista, koska se on seuraava kuuma materiaali puvuntakeissa ja housuissa, ainakin Pitti Uomon mukaan 🙂

classic

 

3. Minimalistinen

Minimalistiset pukeutujat ovat usein muodin edelläväkijöitä, vaikka se ei olekaan välttämätöntä. Minimalistisessa pukeutumisessa leimallista on asujen eleettömyys ja yksityiskohtien puuttuminen. Kaikki vaatteet ovat selkeälinjaisia ja värimaailma neutraali. Paljon musta-harmaa-valkoisia yhdistelmiä ja joskus jotain yksittäisiä neutraaleja värejä, mutta hyvin maltillisesti. Trendikkäimmät minimalistit leikkivät mittasuhteilla ja mielenkiintoisilla leikkauksilla vaatteissa. Ne saavat yksinkertaisimmankin vaatteen näyttämään kiinnostavalta. Vähemmän trendeihin heittäytyvä minimalisti suosii klassisempia linjoja, mutta värimaailma ja eleettömyys ovat molemmille tyylin edustajille tyypillisiä.

minimalist

 

4. Metsurityyli

2010-luvun alkupuolella yksi kuumimmista miesten tyyleistä oli metsurityyli. Rennot ruutupaidat, reisitaskuhousut, Dr Martensit ja ennenkaikkea kunnon risuparta ovat tämän tyylin kulmakiviä. Avainsanana on miehekkyys. Nyt jo 2010-luvun loppupuolta elettäessä tämä trendi ei ole enää ehkä niin ajankohtainen, mutta minusta miehekkyys on aina muotia 🙂

metsuri

 

Siinäpäs oli tyylikavalkaadia kerrakseen. Löytyikö näistä se just sinun tyyli vai jäikö se pois kuvauksistani? Mun omat suosikit on preppy (aina vaan) ja miehissä metsuri iskee lujaa. Toki klassinen pukeutuminen on ihan jees, mutta tietty rujous on vaan niin coolia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s