tyyli

Linnan juhlat 2017 – osattiinko etiketti?

Linnan juhlat 2017 alkavat olla meidän mielissä muisto vain. Silti palailen niihin tunnelmin tämän postauksen verran. Meillä oli pukeutumisneuvonnan opintojen tehtävänä katsoa itsenäisyyspäivän vastaanotto presidentin linnassa ja arvioida ihmisten juhlapukeutumista nimenomaan etiketin näkökulmasta. Kuvitusta tässä postauksessa ei juurikaan ole, koska haluan kunnioittaa tekijänoikeuksia. Että tämä on sitten tylsä postaus, jossa lopussa vähän pinterest-kuvia ainoastaan. Lukee ken jaksaa. Tää on tällainen opiskeluun liittyvä essee enemmän 🙂

Kaikki ovat jo varmasti kyllästymiseen saakka lukeneet siitä miten Minttu Räikkönen oli illan kuningatar ja kenellä ei mennyt ihan niin putkeen. Lähestyn siis tätä omaa arviotani lähinnä etiketin näkökulmasta, joka rajaa pukeutumista sekä miehillä että naisilla. Erityisesti näissä valtakunnan ykkösbileissä on lupa ja velvolliuuskin pukeutua niihin kaikkein hienoimpiinsa eli glamouria saa ja pitää olla.

Etiketti Linnassa on ”white tie” eli käytännössä miehille se tarkoittaa frakkia. Frakin voi korvata etiketin mukaan tummalla puvulla tai vaihtoehtoisesti eri virkakuntien juhlavimmalla asulla (armeija, poliisit jne). Tumman puvun kanssa juhlavin solmio on vaaleanharmaa ja vaihtoehtoisesti voi myös käyttää mustaa solmuketta. Frakissa on myös määritelty, että liivi, solmuke ja paita tulisi olla samaa kangasta ja väriä. Lisäksi muutamia muita pikkudetaljeja liittyen frakin pukemiseen, mutta niistä ei nyt sen enempää. Jos aihe kiinnostaa, etiketeistä löytyy valtavasti tietoa netistä ja kirjallisuutta myös vaikka kirjastosta. Myös täällä Tyyliniekat-blogissa on hyvä artikkeli nimenomaan Linnan etikettiin liittyen.
Naisille white tie-etiketin mukaan juhlapuku on täyspitkä (max 5 cm lattiasta) ja materiaalin tulee olla juhlavaa. Hiukset kuuluu olla kiinni kampauksella ja myös iltalaukun koko on määritetty kämmenen kokoiseksi. Tässä nyt ihan mun omilla sanoilla nämä etiketin tärkeimmät kohdat. Näitä speksejä siis tarkkailin juhlissa.

Illan emännän asu

Jenni Haukio on minusta aina onnistunut asuissaan, jotka ovat olleet hänen tyylilleen uskollisia: hillittyjä ja kuitenkin moderneja. Tämä oli mielestäni ehkä näistä hänen linnan asuistaan toistaiseksi rohkein linjoiltaan. Kuitenkin se noudatteli samaa hillittyä teemaa. Puvussa oli myös kivasti huomioitu se, että Jenniä kuvataan paljon juhlissa nimenomaan takaapäin, jolloin selän leikkaus on tärkeä. Selästä löytyikin kaunis yksityiskohta ja puku istui takaa mielestäni jopa kauniimmin kuin edestä. Myös väri oli upea. ”Suomen sininen” olisi ollut ehkä liian ennalta-arvattava valinta.

Puvun etuosa oli myös omasta mielestäni myös hyvin suomalaiselle designille uskollinen. Yläosan leikkauskohta, jossa oli pieni porrastus, olisi ehkä voinut olla jotenkin voimakkaammin erottuva, mutta kaikkiaan kokonaisuus oli kaunis luonnonkukkineen kaikkineen. Kampaus ja meikki täydensivät kokonaisuuden eikä tilannetta pahentanut yhtään Rouva Haukion raskaushehku.

Onnistuneita kokonaisuuksia

Joka lehdessä on illan kuningattareksi kohonnut Minttu Räikkönen. Ja kyllähän Mintun kokonaisuus olikin aivan upea päästä varpaisiin. Myönnän henkäiseeni ihastuksesta, Mintun ja Kimin astuessa kättelyjonossa sisään Linnaan. Minttu onnistui minusta olemaan kaunis ja naisellinen, paljastamatta silti ylenpalttisesti dekolteeta. Lisäksi Kimi edusti Mintun rinnalla tyylikkäänä tummassa puvussa ja solmukkeessa. Mintun kokonaisuus kunnioitti myös Linnan etikettiä laukkua ja hiuksia myöten, joten pisteet siitäkin.

Toinen johon itse kiinnitin huomiota oli Iltasanomien päätoimittaja Ulla Appelsin. Hänen punainen pukunsa, jonka kruunasi pitkät hanskat oli mielestäni kantajalleen oikein sopiva. Lisäksi tykkään Ulla Appelsinin kantaaottavasta tyylistä kirjoittaa, joten siksikin olin varmaan hänen asuunsa niin mieltynyt. Arvostan nimittäin sekä sisäistä että ulkoista tyyliä ja erityisesti näiden kahden harmoniaa. Kukaan kuvaaja ei ollut ilmeisesti arvostanut Ullan eleganssia, koska kuvia en hänestä löytänyt yhtään linkattavaksi.

Itsekin punttia harrastavana naisena fanitan tottakai myös Kike Elomaata. Kike oli mielestäni tänäkin vuonna valinnut kauniin kokonaisuuden ja hyväryhtisenä daamina kantaa aina vaatteensa upeasti, ollapa itsekin noin upea 62-vuotiaana. En ole aina ihan samoilla linjoilla pukeutumisen kanssa Kiken kanssa, mutta näissä juhlissa minusta kokonaisuus oli onnistunut hänelle. Kaunis kampaus ja asuun sopivat korut myös. Lumikuningatar look toimi hänellä.
Myös Hanna Koivun kokonaisuus oli tänäkin vuonna kaunis. Puvussa oli hieno drapeerattu yksityiskohta edessä ja ihan erityisen ihastuin siihen, että hän oli ottanut käyttöön saman laukun kuin viime vuonna. Koska kierrätys on pop ja sitä voi tehdä näinkin. Myös kaulakoru, hiukset ja meikki sopivat mielestäni kantajalleen kauniisti. Tosin sanottakoon, että olin ehkä vielä astetta ihastuneempi hänen 2016 kokonaisuuteensa, joka todella oli henkeäsalpaavan tyylikäs, kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Koska tämä on kierrätysmuotiin erikoistunut blogi, en varmaan voi jättää top 5-listauksesta pois kierrätysasuja 😀 Ne eivät ehkä ihan yhtä paljon säväyttäneet kuin aiempina vuosina, mutta materiaali ja lähtökohdat huomioiden, upeitahan ne olivat tottakai. Itsekin kierrätysmateriaalista vaatteita tehtyäni tiedän, että rajoituksia riittää ja mielikuvitusta joutuu käyttämään melkoisesti. Kunnioitan siis näitä kierrätysasutaitajia todella lujasti. Remaken Outi Les Pyyn ja Paula Malleuksen loihtimia upeita kierrätysasuja kantoivat tänä vuonna Siiri Enoranta sekä Päivi Tiittanen.

Oma all-time favourite kierrätysasu Linnan juhlissa on ollut Laura Birnin päällä vuonna 2012 nähty Outi Pyyn tekemä nahkamekko. Lauran kantamana tämä vanhoista nahkatakeista loihdittu ihanuus oli kertakaikkisen täydellinen. Rokkihenkisyys meets glamour, upean yllätyksellistä ja silti klassista – enempää ei voisi puvulta odottaa ❤

Ja monia muitakin olisin voinut tähän listata, mutta nämä jäivät nyt eniten mieleen.

No entäs ne huonommat asut?

Mielestäni naiset olivat panostaneet ihailtavasti tämän vuoden juhliin. Mitään katastrofaalisia kokonaisuuksia ei siis minun silmääni näkynyt ja yleinen ilme illassa oli todella juhlava. Ehkä ainoa asia, johon kiinnitin huomiota oli joidenkin asujen arkisuus. Valtakunnan ykkösjuhlissa ei voi varmasti olla liian juhlava. Yksi farkkukankainen iltapuku pisti silmään. Tavallaan tavoitan tämänkin puvun idean yhdistää arkinen materiaali ja juhlava malli. Tässä se ei kuitenkaan toiminut odotetulla tavalla, ainakaan minun mielestäni.

En myöskään pitänyt erityisemmin Mika Häkkisen puolison Marketan kokonaisuudesta. Puku sinällään olisi ollut ihan ok, mutta hiukset auki ja liian iso karvainen laukku tekivät sinällään juhlavasta puvusta jotenkin arkisen.

Vaikka yleensä olenkin turkisten ja nahka-asujen kannattaja, minuun ei iskenyt myöskään Susanna Kosken poronnahkainen kokonaisuus. Jälleen itse puku oli sinällään ihan kaunis, mutta asustaminen ei jotenkin toiminut. Karvaiset yksityiskohdat kaulalla ja ranteessa näyttivät oudoilta ja myös meikki ja kampaus tekivät kokonaisuudesta jotenkin sekavan. Periaatteessa tässä asussa ei etikettimokia ollut, joten siitä kyllä pisteet hänelle. Ja rohkeasta ja kotimaisuuteen nojaavasta materiaalin valinnasta myös.

Myös eräät kengät pistivät silmään. Kyseinen nainen oli valinnut jalkaansa chelsea-boots tyyliset kengät housujen ja paidan kanssa. Se oli minusta kyllä todellista alipukeutumista tilaisuus huomioiden. Vaikka hän oli ilmeisimmin toisen naisen avec eikä mitenkään pääroolissa, minusta kaikkien tulee etikettiä kunnioittaa mahdollisuuksien mukaan.

Yleisesti huomioin, että naisten tatuointien määrä on lisääntynyt ja se näkyy tottakai myös Linnan juhlien osallistujilla. Tämä on niitä kuuluisia makuasioita, mutta itse pyrkisin ehkä peittämään tatuoinnit puvulla, jos kyseessä on näin arvokas juhla. Joku vois kutsua konservatiiviksi ja ehkä olenkin. Itse siis valitsisin linnaan puvun, jossa tatuoinnit peittyisivät.

Myös osalla oli omaan makuuni vähän turhan paljastavia pukuja. Silti itse ajattelen, että Linnan punainen matto ei ole runway, jossa voi esitellä itseään tai vaikkapa jotain ajamaansa asiaa, juhlan arvokkuuden kustannuksella.  Vaatetuksella kunnioitetaan ennenkaikkea juhlan järjestäjää ja sitä, että kutsu on yleensäkin saatu. Mielestäni se ei ole oikea paikka yhteiskunnallisille protesteille tai omien naisellisten avujen ylenpalttiselle esittelylle. Jälleen esimerkiksi Minttu Räikköseen palatakseni, hän osasi näyttää sensuellilta ja kauniilta ja silti täysin tyylillä.

Muutamia etikettimokia

Ei ole minun asiani arvioida, olivatko etikettiä ”rikkoneet” tehneet sen tietämättään vai hieman tarkoituksellisesti. Kuitenkin miesten pukukoodin ollessa selkeä, poikkeamia on aika hankala sivuttaa. Muutaman juhlan teemaan sävytetyn sinisen solmukkeen näin miesten frakeissa. Ymmärrän idean, mutta se ei vaan näyttänyt omaan silmääni mitenkään hyvältä.

Kaikkein silmäänpistävin oli mielestäni kapellimestari Jaakko Kuusisto. Idea tehdä kapellimestarille mukavammat työvaatteet on aivan loistava ja sen on hienosti toteuttanut oululainen vaatesuunnittelija Katja Iljana, jonka suunnittelufilosofiaa ihailen kovasti. Silti ajattelen, että Linnan juhlat ovat kuitenkin vielä eri asia kuin orkesterin johtaminen. Linnanjuhliin olisin itse valinnut perinteisen frakin, joka varmasti jokaiselta kapellimestarilta varastosta löytyy.

Jäin myös miettimään Jani Toivolan erikoisempaa kokonaisuutta, että oliko se omasta mielestäni hot or not. Tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että siinä se etiketin rikkominen onnistui tyylillä ja Jani kantoi asun ylväästi. Tässä kohtaa huomataan, että myös ryhti vaikuttaa suuresti kokonaisuuteen.

Myös liian pitkiä frakin liivien alaosia, vilkkuvia henkselien kiinnittimiä sekä vinoja rusetteja näkyi useampia. Toinen mikä hieman pisti silmään, olivat arkisen väriset solmiot tummien pukujen kanssa. Tämän tason tilaisuudessa tulisi käyttää sitä juhlavinta vaihtoehtoa eli hopeanharmaata.

Viimeisenä asiana täytyy tuoda esiin yksinkertainen ja kaikille saatavilla oleva asuste nimittäin HYMY. Erään ystäväni 4-vuotias tytär oli kysynyt, että onko nämä hautajaiset? Ja kieltämättä osa juhlijoista ei paljon kättelyjonossa hymyillyt tai vaikuttanut mitenkään iloiselta juhlijalta. Toki ymmärrän tilanteen jännityksen ensikertalaisille, mutta monelta konkariltakin näytti juhlamieltä puuttuvan. Olihan kyse sentään rakkaan Suomen 100-vuotisjuhlista?!

Tee itse paremmin, jos kerran osaat!

… tämän kriittisen arvion jälkeen joku vois tuhahtaa näin. Ja tässäpä siis voisinkin lyhyesti pohtia, miten itse olisin juhliin pukeutunut, jos kutsu olisi käynyt. Alkupaniikin jälkeen suuntana olisi varmaan ollut Pinterest, josta olisin lähtenyt tyyliä haarukoimaan.
Olen aina ihaillut 50-60-lukujen klassisten Hollywood-kaunottarien tyyliä, joten sieltä olisi varmaan tyyli-inspiraatiot etsitty omaan pukuun. Tyyliesikuvina olisi Marilyn, Grace Kelly, Elisabeth Taylor, Audrey Hedburn jne.  Keräsinkin jotain tällaisia glamourotoksia Pinterestiin:

Screenshot 2018-01-11 18.45.00

Pukeutumisneuvojan oppien tähden olisin myös halunnut huomioida, että puku on paras mahdollinen v-malliselle vartalolle. Samaan tauluun kokosinkin muutaman puvun, jossa on juuri oikeanlaiset mittasuhteet. Yläosaan siis tuollaista v-linjaa ja alaosaan leveyttä yläpainotteisuutta tasaamaan.

Screenshot 2018-01-11 18.47.10

Näistä tummansininen on lähimpänä sitä unelmapukua, jonka olisin valinnut, myös värin osalta. Ehkä olisin halunnut vielä tummemman sinisen. Kiiltävä metallinsävyinen puku on myös upea, mutta minulle helman olisi pitänyt olla hieman levenevämpi ollakseen imarteleva. Lisäksi olisin halunnut ehdottomasti valkoiset pitkät hanskat (ihan sama miten epämukavat ovatkin). Koruiksi jotain aika yksinkertaista, joko helmiä tai sitten kiiltäviä kiviä. Hiukset hollywood-teemaa mukaillen sormikiharoille ja meikkinä myös jotain klassista.  Myös tämä puku henkii vähän sitä pukua, jota olisin lähtenyt tavoittelemaan:

woman-918784_1920
Lähde: Pixabay

Onnittelut niille innokkaille lukijoille, jotka pääsivät tänne saakka 😀 Miten olisit itse pukeutunut, jos Linnaan olisi kutsu käynyt? Entä oliko mun suosikit sun suosikkeja?

Mainokset

2 thoughts on “Linnan juhlat 2017 – osattiinko etiketti?

  1. Luin tämän postauksesi jo aiemmin. Hyvää pohdintaa ja kiinnostavasti kirjoitettu. Mietin jo silloin, uskallanko kommentoida, minä kun olen Linnan juhlissa muutamaan otteeseen ollut. 🙂 Kaksi käyttämistäni asuista on esitelty blogissanikin, niitä kun on tuunattu ja ommeltu ja soveltuivat siksi käsityöblogiini. Kaksi asua on esittelemättä, koska ne olivat ihan juhlapukuliikkeistä ostetut eikä niihin tehty mitään käsityötä, joten en ole niitä blogissani esitellyt.

    Tykkää

    1. No siis VAU!! Tähänkään en heti saanut vastattua, vaikka ihan haltioituneena luin tuon sun kommentin 😊 Upeita pukuja oot tehnyt ja hienoja kokonaisuuksia muutenkin. Vähän oon kade, kun oot päässyt Linnaan. Se on mun salainen haave. Jospa ees joskus pääsisi sinne jonkun stailaamaan ❤ Sun puvuissa tykkäsin erityisesti tuon vihreän puvun väristä. Niin upea. Aiemmin en ole ollut vihreiden ystävä, mutta liekö ikä, joka tekee tehtävänsä 😂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s