tyyli

Bisnespukeutuminen Suomessa

Taas pukkaa pukeutumisneuvonnan opintoihin liittyvää tehtävää, joten lukee ken tahtoo 🙂  Meillä oli siis lyhyesti tehtävänantona pohtia suomalaisen bisnespukeutumisen nykytilaa ja tuoda siitä muutama hyvä ja myös muutama ei-niin-hyvä esimerkki. Tässä siis mun five cents aiheesta.

Bisnespukeutumisella Suomessa on lyhyet perinteet. Muutenkin suomalaiset ovat metsäkansa ja pukeutumisen historiamme on paljon lyhyempi kuin esimerkiksi länsinaapurissa Ruotsissa. Meillä ei ole myöskään ollut tyylisuunnannäyttäjänä kuninkaallisia, joka varmasti osaltaan vaikuttaa siihen, miltä kansakuntamme tyyli näyttää. Suomessa pukeutumiseen vaikuttaa myös tottakai sääolosuhteet. Niihin ei kuitenkaan aina voi vedota. Onhan esimerkiksi tyylikkäillä itänaapureillamme venäläisillä samat, tai jopa pahemmat, sääolosuhteet.

businessman-2606509_1920
Lähde: pixabay.com

Yleisesti suomalaisten pukeutuminen on hyvin vapaamuotoista. Muodissa olevat leggingsit ja tunikat ovat vakiinnuttaneet paikkansa arjessa ja joskus jopa juhlassa naisilla  ja sama rentous toistuu myös bisnespukeutumisessa ainakin Suomen sisällä. Tämän huomaan aina mm. lentoasemalla viikkoaamuna lentoa odotellessa. Harvat ovat pukeutuneet sen oloisesti, että olisivat liiketapaamiseen menossa. Silti uskon, että aika monet ovat.

Usein vaatteita ja hyvää pukeutumista pidetään maassamme hieman turhamaisena ja jopa turhana. Tähän liittyy monia suomalaisia sananlaskuja, joista olen täälläkin tuohtuneena vaahdonnut mm. tässä postauksessa: Ulkonäöllä ON väliä. En siis voi sydämestäni yhtyä suomalaiseen kansalliseen tunteeseen, että vaatteilla ei olisi väliä. Niillä on, haluttiinpa sitä tai ei.

Havaitsen myös sellaista tiettyä jääräpäisyyttä aiheen tiimoilta meissä suomalaisissa. Ajatus: ”minulla on oikeus pukeutua niinkuin itse haluan” on aika vahvana monen mielessä. Toisin kuin monissa muissa maissa, en ole havainnut tilannepukeutumista pidettävän yleissivistykseen kuuluvana asiana ainakaan laajemmin. En nyt tarkoita, että kaikki pukeutuisivat aina huonosti, mutta yleisellä tasolla pukeutumiseen suhtautuminen vaikuttaa minusta usein välinpitämättömälle ja joskus jopa aavistuksen vihamieliselle. Ehkä se heijastaa vain epävarmuutta juuri tuon lyhyen pukeutumisen historian johdosta.

Liike-elämässä pukeutumisen merkitys on selvä. Hyvän (ja huonon) mielikuvan luominen esimerkiksi liiketapaamisessa alkaa juuri henkilön ulkoasusta. Asu kertoo sinusta ennenkuin ehdit suutasi avaamaan. Pelkästään silitetyt vaatteet, siistit hiukset ja naisilla kevyt ehostus, saavat aikaan vakuuttavan vaikutelman. Lisäksi itse ajattelen, että siisti ulkoasu viestii myös kunnioitusta liikekumppaneita kohtaan. Ei siis ole ihan sama minkälaisessa asussa bisnestapaamisiin menet, alasta riippumatta.

Hyviä suomalaisia bisnespukeutujia

Olen tässä viimeiset viikot seurannut tv:stä Leijonan luolan vasta alkanutta tuotantokautta. Jos haluatte kattauksen hyvinpukeutuvia liike-elämän menestyjiä niin katsokaapas tätä ohjelmaa. Mielestäni jokaisella heistä on hyvin hallussa bisnespukeutuminen ja osalla on todella kiva oma tyyli, vaikka pukulinjalla mennäänkin. Koska jokainen heistä on liike-elämän menestyjä, voisi sanoa, että vaatteilla on väliä. Enkä usko, että heitä on erityisemmin ”stailattu” ohjelmaa varten, vaan googlen kuvien perusteella jokainen oli lähtökohtaisesti tyylikäs lähes jokaisessa löytämässäni otoksessa.

leijonanluola
lähde: nelonen.fi

Tässä siis minusta viisi hyvää esimerkkiä tyylikkäästä ja persoonallisesta bisnespukeutujasta. Omia suosikkipukeutujia näistä ovat Saga Forss, Kim Väisänen ja Miika Toivonen. Jokainen uskaltaa tuoda omaa persoonaa bisnespukeutumiseen, mutta ehdottoman tyylikkäästi.

Aiemmin miettimäni esimerkki loistavasta tilannepukeutujasta on Alexander Stubb. Hän osaa pukeutua tyylillä joka tilanteeseen ja omaa karismaa. En ole muuten erityisemmin kyseisen henkilön politiikan – tai arvomaailman fani, mutta pukeutua hän osaa, sitä ei voi kieltää.

alexanderstubb
Lähde: wikipedia

Niitä huonompia esimerkkejä

Huonompia esimerkkejä on aina tietysti hieman ikävämpi kaivella, koska jokainen kuitenkin varmasti tekee parhaansa aamulla pukeutuessaan. Yksi mieleenpainuvimmista esimerkeistä epäonnistuneesta pukeutumisesta on varmaan itselle ollut Tarja Halosen presidenttikauden alkuaikojen asukokonaisuudet. Sittemmin hän taisi palkata pukeutumisneuvojan avukseen ja ero oli kyllä selkeä. Voi myös olla, että Tarjan suosio kansojen syvissä riveissä perustui myös tähän ”tavislookkiin”. Jotenkin sellaiseen presidenttiin on varmasti helppo samaistua, mutta silti hän edustaa kansaamme kansainvälisesti ja siellä vaatteilla on kyllä kovastikin merkitystä. Mahtavaa siis oli, että hän itsekin tämän oivalsi ja haki ammattilaisen apua.

Yleisenä huomioina olen havainnut, että monet ensimmäistä kauttaan eduskunnassa vaikuttavat poliitikot saattavat myös tehdä enemmän tyylimokia tai ehkä etsiä hyvää linjaa omaan formaalimpaan pukeutumiseensa. Hyppy maalaiskylästä Helsinkiin edustamaan kansaa voi olla aika iso ja kulttuuriero näkyy myös pukeutumisessta. Se ei varsinaisesti ole liike-elämää, mutta silti näköalapaikka suomalaisten virallisempaan pukeutumiskulttuuriin. Olen huomannut, että esimerkiksi nuoret naisedustajat vetävät aika tätimäisesti kunnes löytävät enemmän omannäköisen tavat pukeutua. Hyvä esimerkki tällaisesta transformaatiosta on mielestäni Tytti Tuppurainen, josta on kuoriutunut todella tyylikäs nainen alkuaikojen muutamien mielestäni hieman tätimäisten lookkien jälkeen. Hyvä Tytti! Kelläpä meistä olis puhtoinen historia pukeutumisen osalta. Itsekin voi täällä naama punaisena muistella muutamia asuja vaikkapa ikävuosilta 20-30 v. Ja sattuuhan näitä edelleen.

Toinen mitä hieman pohdin vastakohtana näille Leijonan luolan tyylikkäille bisnesenkeleille, ovat nämä rahoitusta hakemassa olevat tyypit. Suurin osa on ollut ihan fiksuissa vaatteissa ja suurin osa jollain tavalla oman yrityksen ”univormussa”. Myöskään ulkoasu ei tuolla ole vaikuttanut lopputulokseen vaan t-paidassa on saatu ihan yhtä hyvin rahoitustarjouksia kuin puku päällä. Ehkä se kuvastaa sitä, että suomalainen bisnespukeutuminen on ”sallivampaa” ja täällä tosiaan voi mennä enemmän asia edellä. Kuitenkin kansainvälisille markkinoille tähdättäessä tilanne on toinen. Onneksi nykyisin on saatavilla hyvin esim. yrityskoulutusta pukeutumisenkin osalta ja olen ymmärtänyt, että kansainvälisille markkinoille tähtäävät firmat tähän puoleen panostavatkin jossain määrin.

Bisnespukeutuminen – tilannepukeutumista parhaimmillaan?

Vaikka puku tekeekin miehen ja jakkupuku naisen, ei siltikään voi unohtaa ihan täysin, että liiketapaamiseen mentäessä täytyy huomioida myös kulttuurisia seikkoja. Olen pohtinut, että Suomessa monien juuri äsken parjaamieni poliitikkojen pukeutuminen saattaa olla osittain myös harkittua. Jos olet vaikkapa vasemmistoliiton kansanedustaja voisin äänestäjiesi odottavan sinulta tiettyä ”kansanomaisuutta”. Eli liian porvarinenkaan ei saa olla.

Sama koskee myös ihan varmasti monia muita aloja. Mm. it-alan toimijoiden vaatetus on hyvinkin rentoa ja verkkarit töissä eivät ole tavaton näky. Aina edes kansainvälinen menestys ei ole tyylikkäästä puvustakaan kiinni, kuten ao.kuvan Rovion miehet osoittavat 🙂

rovio
Rovion johtomiehiä rennossa businesslookissa. Lähde Flickr.com

Lisäksi olen havainnut itse työelämässä aikanani, että pukeutumisessa on alueellisia eroja. Ne vaatteet, jotka Oulussa olivat ihan ok työvaatteiksi eivät ihan Espooseen kelvanneetkaan. Eli aina piti lähteä isolle kirkolle astetta asiallisemmissa vaatteissa. Muistelen myös, että meille Espoosta puhumaan tulleet tyypit olivat ehkä astetta rennommissa vaatteissa. Tämä pukeutumisero liittyi myös siihen, että Espoossa oli enemmän markkinointi-ja myynti-ihmisiä kun taas Oulu oli kansoitettu tuotekehitysporukalla eli juurikin näillä it-alan osaajilla. Myös Oulun keskustan ja ympäristökuntien pukeutumisessa on selkeä ”kulttuuriero”, vaikka kyse on usein muutamasta kymmenestä kilometristä.

Mikä siis on lopputulema? No oma henkilökohtainen näkemykseni on, että soisin suomalaisen bisnespukeutumisen siis ottavan vaikutteita vaikkapa näistä aiemmin hehkuttamistani Leijonan luolan leijonista. Vaikka heidän habitus ja menestys saattaa vähän meitä taviksia ärsyttääkin, silti on jokaisen pakko myöntää, että he näyttävät siltä mille menestyvän liike-miehen tai -naisen kuuluukin. Toivoisinkin siis suomalaisilta liikepukeutujilta paneutumista myös pukeutumiseen, ettei monet meidän maan hienot innovaatiot ja businessideat jäisi vaille huomioita, ainakaan siksi, että niitä esitelleillä tyypeillä ei ollut tilannepukeutuminen hallinnassa.

 

Mainokset

2 thoughts on “Bisnespukeutuminen Suomessa

    1. Totta, että variaatio ei olis haitannut. Tosin veikkaan, että kaikki jaksot on kuvattu aikalailla putkeen, eikä toisaalta leijonien vaatteet ole ohjelmassa pääosassa kuitenkaan. Itsekin käytän kyllä tosi paljon samoja asuja. Oon siinä mielessä aika laiskakin pukeutuja, että löytäessäni hyvän lookin hyödynnän sitä monta kertaa. Se säästää myös aikaa arjessa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s