tyyli

Värillä on väliä – ajatuksia värianalyysista

Pukeutumisneuvojan opinnot aloitettuani, olen päässyt pureutumaan värien kiehtovaan maailmaan. Tunnustan heti alkuun, että en ole mikään värianalyysifani. Olen aina inhonnut sitä ehdottomuutta, joka näistä kevät-syksy-varianalyysikesä-talvi analyysien mukana tuntuu tulevan. Mm. lause ”älä ikinä valitse sitä-ja-sitä väriä” tuntuu mun ailahtelevaiselle naisen mielelle liian ehdottomalta ja jyrkältä tokaisulta. Entäs sitten, jos valitsenkin..

Tätä hieman kapinallista taustaa vasten lähdin sitten kuuntelemaan opetusta aiheesta ja tutkimaan asiaa tarkemmin muiden Ompelimo Kellon tyttöjen kanssa. Tehtiin toisillemme sellaiset pika-analyysit ja pakkohan se oli myöntää, että kesän värit sopii mulle ehdottomasti parhaiten eli kylmät ja hempeät sävyt siis olis pop. Iholle suotuisat  värit  peittää ihon virheitä ja jopa hieman häivyttää silmäpusseja. Kaikinpuolin edullinen facelift siis, ei voi kieltää edes tällainen kapinoitsija. Mitä ajatuksia tämä värianalyysin ihmeellinen maailma siis minussa lopulta herättää.

Musta poolo roskiin?

Olen toki aina ollutkin sinisten vaatteiden ystävä ja tiennyt niiden sopivan mulle tosi hyvin. Mutta tykkään myös mustasta ja ihan vitivalkoisesta, joka on todellinen ”no-no” tällaiselle nelikymppisen kesäihmisen iholle. Myönnettävä onkin, että musta sopii iän myötä koko ajan huonommin kasvojen lähellä käytettäväksi. Toisaalta RAKASTAN mustaa pooloa, koska se sopii yhdistettäväksi niin moneen alaosaan ja toimii arkisemmassa ja juhlavammassa asussa. Ja tummansininen poolo ei kuitenkaan aja samaa asiaa, vaikka aihetta miten päin tarkastelisi. Silti näen asiassa muitakin puolia kuin sen miltä väri saa ihoni näyttämään. Pukeutuminen on aina kokonaisuus ja siihen kuuluu muutakin kuin paidan tai huivin väri.

look5
”Oikeanvärisessä” paidassa

Entä ekologisuus?

Omasta mielestäni vaatteen ekologisuutta ajatellen, yhdisteltävyys on tosi tärkeä juttu. Silloinkin musta ja valkoinen nousevat arvoon arvaamattomaan, koska ne luovat toimivan taustan monenlaisiin asuihin. Ja toisekseen, jos tykkää jostain tietystä itselleen ”väärästä” väristä ja on hankkinut kyseistä väriä vaatekaappiinsa, pitääkö niistä vaatteista nyt vaan hankkiutua eroon? Ei kauhean ekologinen ratkaisu sekään, vaikka kierrättäisikin.

Huomionarvoista on myös, joku saattaa ihan vain tykätä oranssista ja murretuista sävyistä, vaikka se ei värianalyysin mukaan sovi hänelle ollenkaan. Toki oranssissa ja murretussa värimaailmassa on useita sävyjä kaikille vuodenaikatyypeille, mutta näin karrikoidusti. Minusta tärkeämpää vaatteessa on se, että kantaja kokee sen kaikin puolin omakseen kuin että onko se värianalyysissa määritellyn värimaailman mukainen. Itselleni ainakin vaatteeseen tulee omistajuus, jos se on oikean värinen omaan silmään ja kokonaisuus toimii. Kokonaisuuteen kuuluu aina muutakin kuin väri.

Lisäksi tehtävä juuri oikeansävyisen paidan löytämisestä tämän sesongin valikoimasta saattaa olla todellinen mission impossible. Nettikaupat tarjoavat suuremman valikoiman kuin kivijalka, mutta tietokoneen näyttö vääristää väriä pahimmassa tapauksessa todella paljon. Eli liika värianalyysin värikartan tuijottaminen lisää vain stressiä ja vie taatusti ilon pukeutumisesta ja uusien vaatteiden etsimisestä.

Luin myös jostain listausta, jossa oli 15 tärkeää tyyliohjetta. Yksi näistä tärkestä tyylineuvoista oli, että jos olet epävarma asustasi ja haluat olla tyylikäs – pukeudu mustaan. Itsekin allekirjoitan tämän neuvon, vaikkakin itse omassa pukeutumisessa koko ajan pyrin pois kokomustista asuista. Musta on varma valinta monessa tilanteessa, vaikka se onkin värinä aika kova.

Huonot värit – paksummat meikit?

No mitä sitten tehdä, jos haluaa olla itsepäinen kuten allekirjoittanut ja käyttää ”vääränvärisiä” vaatteita? Yksi ratkaisu, jonka olen itse tähän pulmaan löytänyt, on meikki. Tietysti kaikki eivät tykkää meikkaamisesta, mutta itselleni se on arjen ja juhlan ilo. Siksipä niinä mustapoolo-aamuina vetelen vaan aurinkopuuteria ja valokynää vähän reilummalla kädellä. Jos vaate ei tuo valoa niin sitä onneksi löytyy purkista 😀

asu2
Musta poolo ja paljon meikkiä 😀

 

Toinen ja paras ratkaisu on olla välittämättä siitä, että vaate syö vähän väriä kasvoilta. Jos se sopii kokonaisuuteen, niin pue päälle vaan. Itseluottamus on kaikkein upein asuste nimittän ja hyvä asu lisää sitä aina. Lopuksi kaikkein kestävin ratkaisu tähän hehkumisasiaan on tyytyväisyys ja hymy. Se valaisee kasvot paremmin kuin mikään ”oikean” värinen paita.

Osta siis sitä mistä tykkäät…

… tää on mun neuvo jokaiselle naiselle. Toki voit hakea vahvistusta omiin näkemyksiin värianalyysista. Kuten jo aiemmin totesin, jokaiselle värityypille on olemassa omat sävynsä eri väreistä.  Itselle tämä värioppi on avannut kiehtovan ja uuden maailman, jossa tutkin jokaista väriä ja mietin kuuluisiko se lämpimiin vai kylmiin sävyihin. Suhtaudun siis tähän aiheeseen mielenkiinnolla, mutta en tee itselleni tästä mitään oppirakennelmaa. Pohdin edelleen asua kokonaisuutena. Silti huomaan kaupassa ja kirpparilla myös miettiväni joka kerta onko valitsemani vaatteen väri sellainen kuin kesäihmiselle olis edullisinta. Eli jotain kai on tapahtunut myös minun rajoittuneessa väriajattelussani. Toivotankin väriä jokaisen elämään, niinkuin sulle itselle parhaiten sopii 🙂

 

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Värillä on väliä – ajatuksia värianalyysista

  1. Itse olen syksy mutta aika vähän kuitenkaan kiinnitän lopulta huomiota väreihin paitsi silloin kun en laita yhtään meikkiä. Värillä on väliä!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s