Yleinen

4 vinkkiä eettisempään (alennusmyynti)shoppailuun

Post only in Finnish

2015-09-28 14.34.17.jpg
Din Skon alekengät viime syksyltä

Näin alennusmyyntien aikaan ostoshuuma on kuumimmillaan. Kuulun myös siihen kastiin, joka ostaa monesti, koska halvalla saa eli tää on mun todellinen heikkous. Olen kuitenkin onnistunut parantumaan pahimmasta alennusmyyntien shoppausvimmastani mm. ”Vuosi ilman uusia vaatteita”-haasteen myötä. Joku saattaa ehkä ajatella, että olen näine aatteineni kovinkin totalitäärinen ja ehdoton antialeshoppailija. Näin ei kuitenkaan ole, koska ajattelen, että jotain juttuja on ihan järkevää hankkia alennuksesta.

Ajattelinkin siksi kirjoittaa postauksen siitä miten alennusmyynneissä kannattaa shoppailla, eettisestä näkökulmasta. Samat vinkit pätevät myös jokaiseen shoppailureissuun, mutta erityisesti alennusmyyntien huuman aikaan ne ovat minusta käyttökelpoisimmillaan.

  1. Suunnittele: Ennen alekaupoille lähtöä kannattaa vähän miettiä mitä tarpeita olisi. Itselle ykkösjuttuja alennusmyynneissä ovat kengät, joita tosi harvoin löydän käytettynä omaan tyyliin sopivia. Ja niitä on haastavampaa tuunata, vaikka kyllä sekin onnistuu. Lisäksi lapsille etsin aina seuraavaksi vuodeksi ulkovaatteita ja kenkiä. Niiden ostossa on tietty riski, koska kasvua ei aina osaa arvioida, mutta yhtään vaatekappaletta ei ole koon takia tainnut meillä pitämättä jäädä. Kyllä lapsillekin voi hankkia käytettyä, mutta mm. kouluikäiset pojat käyttävät vaatteensa aika tehokkaasti loppuun eli uutta on ihan järkevää hankkia.
  2. Tunne tarpeesi ja tyylisi: Tyylin ja vaatekaapin tunteminen on erinomaisen tärkeää ennen jokaista ostosreissua. Aleissa se korostuu, koska sieltä saa kaikkea ihanaa edullisesti. Kannattaa siis kriittisellä silmällä katsoa vaatekaappia (omaa ja muiden perheenjäsenten) ja miettiä mitä sieltä oikeasti puuttuu. Yleensä se on jotain tylsää ja tavallista, kuten mustat housut tai perus t-paidat. Jos ei muista, että vaatekaapissa on jo neljä vaaleaa liehuvaa paitaa, saattaa se viideskin ihana helposti lähteä mukaan. Toinen ”vaarallinen” kategoria ovat tietyn sesongin trendijutut, joita aleista saa usein ihan älyttömän halvalla. Ja jos ne ei oikeasti ole omannäköisiä, kaappiin jäävät. Nimim. kokemusta on ja paljon… Viimeisenä on alemyyntien klassikko: vääränkokoiset vaatteet ja kengät. Kaikkien tuntema ja varmaan suurimman osan tekemä alemoka. Mutta uskoisin, että shoppailuhengen iskiessä päälle, edelleen yhtä vaarallinen. Pään kylmänä pitäminen siis kannattaa.
  3. 30wears-sääntö. Tämä liittyy oikeastaan edellämainittuun kohtaan. Termi sai alkunsa Ecoagen ja Livia Firthin Vaatevallankumouksen aikaan lanseeraamasta hastägistä #30wears. 30 wears sääntö haastaa shoppailijaa miettimään ostopäätöstä tehdessään tuleeko käyttämään kyseistä vaatekappaletta vähintään 30 kertaa. Heräteostosta miettiessä tämä on erinomainen sääntö pitää mielessä. Aina ne ei ole huonoja, mutta vaikka hinta olisi kuinka edullinen kannattaa silti kysyä itseltään pitäisikö kyseistä vaatetta 30 kertaa. Nykyään mietin myös vaatetta katsoessani, että kestäisikö kyseinen vaate edes niin montaa käyttökertaa kelvollisen näköisenä. Niin heikko on laatu osassa ketjuliikkeiden vaatteita…
  4. If all else fails-älä mene kaupoille. Jos sinun on kertakaikkiaan mahdotonta vastustaa sitä ostaosta-henkeä, joka kaupoissa on pahimmillaan alennusmyyntiaikaan (ja jouluna), niin älä silloin turhaan kiusaa itseäsi. Vältä myös nettishoppailua. Toki suunnitelmallinenkin tekee joskus hutihankintoja, mutta ne ex tempore hankitut ihanat (ja epäkäytännölliset tai omaan tyyliin sopimattomat) vaatteet jäävät usein kaapin koristeeksi. Vääränkokoisista puhumattakaan. Te tiedätte mitä tarkoitan. Uskon kuitenkin, että jos kohdat 1-3 on edes jollain tasolla sisäistettynä, sinne kaupoille on ihan ok mennä. Muista  myös, että sun ei ole pakko ostaa mitään, jos et löydä. Se ei ole epäonnistuneen ostosreissun merkki, jos palaa tyhjin käsin. Mulle käy usein nykyään niin, varsinkin jos kyse on omista vaatteista. Monet asiat jätän helposti hautumaan, koska haluan olla varma, että ostettava vaate tulee oikeasti käyttöön eikä vain kaapin tukkeeksi. No mikä ongelma niiden muutaman euron riepujen ostamisessa sitten oikeastaan edes on, vaikka ne nyt jäisivätkin käyttämättä? Nehän voi laittaa kierrätykseen ja joku muu saa kivan vaatteen edullisesti? No tavallaan, mutta myös ne fast fashionilla elävät yritykset saa sen viestin, että niitä riepuja ostetaan ja niiden tekeminen valtavina massoina kannattaa. Eli kyllä sillä muutaman euron ostopäätökselläkin on merkitystä.

Mun parhaita alelöytöjä vuosien varrella on olleet kengät, ehdottomasti. Tässä muutamat, jotka oon löytänyt superedullisesti ja jotka on olleet tosi kovalla käytöllä. Keinonahkaiset käärmeballeriinat ostin viime kesänä, mutta vasta nyt olen niitä alkanut urakalla pitämään. Joskus kestää hieman, että saa oikean fiiliksen johonkin vaatteeseen tai asusteeseen. Siksi siellä omalla vaatekaapillakin kannattaa shoppailla ja leikkiä niitä prinsessaleikkejä.

Ja viimeiseksi: jos päädyt ostamaan itsellesi jotain, älä hyvä ihminen enää pode huonoa omaatuntoa. Sen tuotteen osalta ostopäätös on tehty ja toivon mukaan se täydentää kivasti sun vaatekaappia. Ei muuta kuin stailaamaan ja nauttimaan uusista lookeista! Ja jos tuli huti niin ensi kerralla viisaammin.

Ootteko tehneet tänä kesänä hyviä alelöytöjä ja mitkä on teidän suosikkijuttuja, joita säännöllisesti etsitte alennusmyynneistä?

2016-07-09 15.20.11.jpg
Ballerinat kolmen vuoden takaa
dinsko2.jpg
Viime kesän alelöytö, tämän kesän hittikenkä. Nää oli ns. heräteostos
yksityiskohta.jpg
Syksyn, talven ja kevään luottobikerit. Vuoden vanhat ja melkein joka päivä syksyllä jalassa. Pahoittelut huonosta ja vanhasta kuvasta, mutta nämä on täällä blogissa vilahdelleet joka välissä.

 

 

Mainokset

2 thoughts on “4 vinkkiä eettisempään (alennusmyynti)shoppailuun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s