Fashion Revolution · style · tyyli · Vaatevallankumous

Minun vaatevallankumoukseni ja viikon asut

Post only in Finnish. At the end my 7 tribute outfits with denim shirt to celebrate Fashion Revolution and @ecoage #30wearschallenge on my Instagram.

look5

Olen tullut tietoiseksi vaateteollisuuden saastuttavuudesta ja epäinhimillisyydestä reilut kolmisen vuotta sitten, suunnilleen niihin aikoihin, kun aloitin blogimatkani 2013 Dressemberissä. Varmaan merkittävin yksittäinen herättelevä kokemus oli, kun olin kuuntelemassa samaisena joulukuuna 2013 V.A.L.O -Ei orjuudelle – järjestön järjestämää koulutusta ihmiskaupan nykytilanteeseen liittyen. Järkytyin tiedosta, että länsimaisen ihmisen on mahdotonta elää ja kuluttaa ilman, ettei ostaisi orjatyövoimalla tuotettuja tuotteita, ei edes tiedostavan sellaisen. Tavallaan se on vapauttavaakin. Jokaisen ostopäätöksen EI tarvitse olla täysin eettinen ja tiedostava ja oikeudenmukainen. Kunhan vain pääosa on. Tämä seminaari liikautti jotain sisälläni ja siitä alkoi matka, jolla ollaan edelleen.

Samoihin aikoihin sain käsiini myös Outi Pyyn kirjan ”Trashion”. Tämä inspiroi minua kokeilemaan vanhojen vaatteiden muokkaamista. Lisäksi samassa höyryssä aloittelin vuosi ilman uusia vaatteita haasteen 2014. Siitä voit käydä lukemassa yhteenvedo täällä.

Luontevana jatkona Dressemberille tuli myös Vaatevallankumous 2014, joka siis oli saanut alkusysäyksensä 2013 Rana Plazassa tapahtuneesta traagisesta vaatetehtaan romahtamisesta. Vaatemerkit eivät halunneet kantaa vastuutaan tapahtuneesta (mm. osa brändeistä kieltäytyi maksamasta uhreille tai uhrien omaisille) ja silloin syntyi monikansallinen liike, jolla vaadittiin oikeutta sekä samalla lisää läpinäkyvyyttä muotiteollisuuden tuotantoketjuihin. Fast fashionin nurja puoli tuli laajempaan tietoisuuteen eikä nykyään juuri kukaan voi enää väittää olevansa tietämätön kaukoidän vaatetehtaiden ihmisoikeusloukkauksista. Tässä samassa liikkeessä olen halunnut osaltani olla mukana ja vaikuttamassa. Vaikka panos on pieni, niin todellista muutosta on tapahtunut. Kaikista mahtavinta on huomata, että eettinen kuluttaminen on trendikästä ja tänä vuonna Vaatevallankumoukselle antoi kasvonsa mm. moni julkkis ja eturivin muotibloggaaja. Huippujuttu!

Nykyisin eettinen kuluttaminen ja ostaminen on itselle jo aika itsestäänselvyys. Mietin aika paljon myös vaatehuoltoa ja vaatteen elinkaarta, en pelkkää ostopäätöstä. Mietin myös sitä mihin tekstiilijätteen tai vanhat vaatteet viisaimmin sijoittaisin. Jokainen ostamani vaate ei ole eettisesti tuotettu, mutta pyrkimyksenä on koko ajan päästä enemmän siihen suuntaan. Aina ei kuitenkaan ole oman tyylisiä ja vielä eetteisesti tuotettuja vaatteita saatavilla. Vielä kun budjetti on rajallinen niin joskus täytyy kriteerejä laskea tai tehdä itse. Lopulta en voi kuitenkaan ostaa omaatuntoani puhtaaksi. Sitä varten minulla on usko Jumalaan.

Tänä vuonna minun vaatevallankumoustapahtumani oli Instagramissa. Se jatkui koko viikon, kun postasin joka päivä uuden asukokonaisuuden osana #30wears – haastetta. Ko. haasteessa siis Livia Firth haastoi naisia miettimään jo vaatetta hankkiessa tuleeko kyseistä vaatekappaletta käytettyä 30 kertaa. Minusta aivan loistava ajattelutapa. Samassa yhteydessä Instagramissa tuon haasteen tiimoilta esiteltiin asuja, joissa kerrottiin kuvassa olevan asun vaatekappaleiden tarina. Käykää siis kurkkaamassa mitä ihmiset on postanneet hästägillä #30wears tai #30wearschallenge.

Oma #30wears – haaste oli tehdä uusi asu DIY farkkupaidan ympärille viikon jokaisena päivänä. Farkkupaita on tosi monipuolinen vaate ja sille saa helposti loihdittua useita erilaisia tyylejä. Varsinainen  vaatekaapin kulmakivi siis. Tässä mun 7 päivää – 7 asua antia viikolta Instagramista. Miten teidän mielestä onnistuin ja mikä on suosikkiasunne?

Farkkupaidan eri tyylit – #30wears

asuseisten
Päivä 1 – leggingsit ja DIY huivi

 

look2
Päivä 2: Raitapaita ja mustat farkut

 

look3
Päivä 3 – DIY scuba kynähame

 

look4jacket
Päivä 4 – Denim on denim ja DIY oversize takki

look4

 

look5
Päivä 5: Vanha harmaa villatakki ja DIY nahkaleggingsit kierrätysmateriaalista

 

look6
Päivä 6: Musta jakkupuku modernilla twistillä. Vanha jakku ja DIY culottet vanhoista miesten housuista.
look6detail
6. päivän asun ihanat Billi Bi avokkaat myös second hand löytö

 

lookki7
Päivä 7: Kolmisen vuotta vanha suosikkiparka, DIY Metsola leggarit ja tuunatut tennarit

 

Mainokset

5 thoughts on “Minun vaatevallankumoukseni ja viikon asut

  1. Minustakin nämä ihmisten tarinat siitä mistä blogi aiheineen on saanut alkunsa on ihan parasta luettavaa. Jatketaan ehdottomasti ja kiitos kehuista ❤

   Tykkää

 1. Mielenkiintoista oli lukea sun matkaa tiedostavampaan pukeutumiseen! Todella hyvä kirjoitus :). Ja sun asukuvat näyttää monelle, miten monella tapaa voi yhtä vaatetta yhdistellä ja luoda erilaisia tyylejä.

  Tykkää

  1. Niin ja asukokonaisuudet on minulle itselleni ainakin yhtä tärkeä osa tätä blogimatkaa kuin ompelu- ja tuunausjutut. Stailaaminen on mulle intohimo ja sydämen asia. Jos saisi valita mitä tekisi työkseen (niin ettei minkään sortin realiteetteja oteta huomioon) niin mun haave olis toimia stailaajana, hands down. Imetysmyönteinen wannabe-Teri Niitti siis 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s