Fashion Revolution · Vaatevallankumous

Vaatevallankumous – #30wears haaste ja päivän asu

Post only in Finnish. Taking part in Fashion Revolution. Follow me for the next 7 days on Instagram to see what I’m up to with @ecoage #30wears

• FRD_logo

Vaatevallankumousviikko alkaa tänään. Kuten moni jo tietää Vaatevallankumous (engl. Fashion Revolution) sai alkunsa, kun Bangladeshissa tapahtui vakava onnettomuus Savarin vaatetehtaalla 24.4.2013, joka vaati yli 1100 kuolonuhria ja loukkaantuneitakin oli n. 2500. Tämä tapaus toi länsimaisen vaateteollisuuden pimeämmän puolen esille järkyttävällä tavalla. Ne, jotka tekevät vaatteemme, tekevät ne monesti jopa henkensä uhalla. Ei voi olla oikein, että kaukoidän vaateompelija joutuu toimimaan lähes orjuuden kaltaisissa työoloissa, jotta me länsimaiset saisimme kuluttaa muotia edullisesti ja yhä kiivaammassa tahdissa. Sydämeni nyrjähtää aina tätä epäoikeudenmukaista asetelmaa miettiessä. Siksi en halua olla hiljaa. Siksi kysyn tänäkin vuonna vaatemerkeiltä #Whomademyclothes.

Yksi mun hyvin pienistä tavoista vaikuttaa on myös ollut itse tekeminen. Varsinkin kierrätysmateriaalien käyttäminen tässä puuhassa on varsin ekologista. Lisäksi olen oppinut ihan uudella tavalla arvostamaan ompelijoiden työtä. Miten taitavia ovatkaan nämä minun bangladeshilaiset sisaret, jotka ompelukoneensa ääressä vauhdikkaasti surauttelevat hienoja luomuksia. Toki tiedän, että kyseessä on sarjatuotanto, mutta silti. Joku ne saumat ompelee ja silittää auki, siellä Bangladeshissakin. Ei ole vielä sellaista konetta keksitty, joka vaatteet voisi automaattisesti ommella. Nykyään kaupassa mietin, että on kyllä melkein synti myydä parkatakki 70 eurolla ja allekin. Sellaisen tekemiseen itsellä menisi ihan järkyttävä määrä tunteja. Siksi ylpeänä julistan myös #imademyclothes.

Screenshot 2016-04-17 09.39.58

Monissa kaupungeissa on Vaatevallankumouksen aikana kivoja tapahtumia. Käykää niitä kurkkaamassa Vaatevallankumouksen sivuilta. Itse aion osallistua tänä vuonna lähinnä SoMessa.  Huomasin nimittäin Instagramissa mielenkiintoisen haasteen hästägillä #30wears @ecoage-profiilissa. Siellä haastettiin esittelemään vaatekappale tai useampia, joilla saa luotua monenlaisia tyylejä. Päätin muokata haasteesta omanlaiseni ja instagrammaan iloksenne joka päivä uuden asun tämän DIY farkkupaidan kera.

Stailaan tämän paidan joka päivä Vaatevallankumousviikon 18.-24.4 aikana osaksi erilaista asukokonaisuutta (wish me luck…). Seuraa mun instagramia siis. Teen vielä viikon päätteeksi koontipostauksen eri asuista.

Alla ensimmäinen asu iloksenne. On aika samanlainen kuin täällä aiemmin esittelemäni asu, mutta leggareiden kanssa astetta rennompi. Tänään vuorotyöläisen vaimon työpäivänä juuri sopiva lasten kanssa säntäilyyn. Myönnän, että huivi on enemmän rekvisiittaa ja heivattiin melkein saman tien.

Haaste teille

Tiedän, että monet mun lukijoista on jo vaateostojensa kanssa todella valveutuneita. Kuitenkin haluan haastaa meitä jokaista miettimään vaatehankintojamme Vaatevallankumouksen hengessä. Livia Firth (Colinin vaimo ja eettisen muodin suuri puolestapuhuja) esitti tässä enkunkielisessä artikkelissa, että jokaisen naisen pitäisi ostopäätöstä tehdessä miettiä tuleeko vaatetta käytettyä ainakin se 30 kertaa. Minusta tämä on upea muistisääntö, kun sukeltaa tuonne kauppojen yltäkylläisyyden viidakkoon. Siellä arvostelukyky häviää ja jotain tulee ostettua vain siksi, että se on ehkä edullinen? Itselleni juuri tämä on se suurin kompastuskivi, koska sisälläni asuu pieni Sulo Vilen…

Haastankin juuri sinut miettimään seuraavan kerran shoppailureissulla tai ehkä jopa jotain uutta ommellessa, onko tämä vaatekappale todella sellainen, jota voisin käyttää ainakin 30 kertaa. Sopiiko se minulle tai osaksi vaatekaappiani? Onko kangas tarpeeksi laadukas jne?

Otatko haasteen vastaan?

Päivän asu

asuseisten

kuva1

Mainokset

4 thoughts on “Vaatevallankumous – #30wears haaste ja päivän asu

 1. Asu on taas tosi kiva! Hyvä, että tästäkin aiheesta puhutaan, sillä muuten tieto ei leviä. Tuo sun haaste onkin hyvä ihan aina vaateostoksia tehdessä. Ja samaa voisi miettiä myös ommellessa. Mun täytyy tunnustaa, että olen tosi harkitsevainen sekä ommeltujen että ostettujen vaatteiden suhteen. En enää kaipaa kaappiin vaatteita, joita ei kuitenkaan tule käytettyä. Ehkä suurin syy on se, että rahaa ei niin kamalasti ole tuhlattavaksi ja senkin takia ostopäätöksen tekeminen on harkittua ;).

  Tykkää

  1. Voi kiitos taas 🙂 joo tää on tällainen jatkuva haaste. Ei koske ainoastaan Vaatevallankumousta.

   Oon kans huomannut, että tavallaan eettinen ja järkevä shoppailu on helpompaa, kun rahaa on vähemmän. On vaan pakko miettiä muutakin kuin sitä hetkellistä ostoshuuma

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s