Naiseuden ytimessä · suomeksi · Yleinen

5 askelta parempaan vaatehuoltoon

Post only in Finnish

Maailman surkein vaate- ja asustehuoltaja tässä terve. No en ehkä enää, mutta olen kyllä ollut. Siksi ajattelin, että jotain saattaisi hyödyttää tällainen lyhyt vaatehuoltopostaus. Ihan vaan rohkaisuna, että vanhakin koira voi halutessaan oppia uusia temppuja. Ja osa näistä on itselläkin vielä teorian tasolla. Noinhan se just pitäis tehdä, mutta…

Tajusin tuossa muuten asiaa pohdittuani, että suurin syy ihan surkealle vaatehuollolle aiemmin oli mulla ihan vaan laiskuus ja on siis edelleen osittain. Oli se aiemmin tiedon puutettakin, mutta siihen ei enää voi yhtään vedota. Mutta siis: hyvä vaatehuolto vie tosi paljon aikaa, varsinkin, jos perheessä on pieniä lapsia. Aina saa olla jotain paidan etumuksen ketsuppitahraa jynssäämässä… Mutta uusi vuosi, uudet lupaukset tässäkin asiassa 😀

Ekologisessa – ja eettisessä vaatevarastossa on kyse siis muustakin kuin mistä ne vaatteet ostetaan. Vaatteen elinkaari on myös erittäin merkittävässä osassa. Tässä siis teille viisi vaatehuollosta oppimaani asiaa tässä viimeisen parin vuoden aikana.  Olen näistä jo aiemminkin kirjoittanut, mutta kaivettuani pitkästä aikaa nypynpoistajan esiin, muistin taas miksi se vaatehuolto olikaan niin tärkeää.

Sinikan vaatehuollon TOP 5

  1. Pese vähemmän – niin ällöltä kuin se saattaa jonkun mielestä kuulostaakin, vaatteita ei ihan joka käyttökerran jälkeen ole pakollista pestä. Pätee myös isompien lasten vaatteisiin. Toki näkyvästi likaiset kuuluu pesuun, mutta muita voi pitää uudelleenkin. Parhaimmillaan vaatevarastonsa voisi organisoida niin, että puolipitoiset ja puhtaat ovat erikseen. Itse en ole asiassa edennyt vielä näin pitkälle. Onko joku keksinyt hyvän systeemin, miten tätä voisi toteuttaa? Erilliset hyllyt tms. Minun toteutus on lähinnä sellainen, että pidän samaa asua niin monta päivää, että sen voi jo pestä. Tämäkään ei ole kiellettyä. Jos olet löytänyt oman tyylisi ja kivan asun, on ihan ok käyttää sitä vaikka 3-4 päivää peräkkäin, jos se ei likaannu. Trust me, kukaan ei huomaa eikä muista sinun vaatteita.
  2. Tuuleta enemmän – erityisesti villavaatteet ja farkut tykkäävät tästä puhdistautumismuodosta paljon. Muitakin vaatteita, jotka vain vähän tuoksahatvat esim. pitkän komerosäilytyksen jälkeen, ei ole tarpeen pestä. Tuulettamalla niistä saa raikkaita. Villavaatteita ja farkkuja en itse juurikaan pese lainkaan. Mm. tätä harmaata villatakkiani olen pessyt ehkä 3 kertaa koko sinä kuutena vuotena, jonka olen sen omistanut. Itse olen silti aika surkea tuulettaja. Kausitakit ja juurikin tämä villatakki taitavat olla ainoita, joita oikeasti vaivaudun tuulettamaan… Teen parannuksen tänä vuonna.                                                            maternitystylesteal3
  3. Poista tahrat tuoreeltaan– tämä on nykyisin mulle jo ihan rutiinia. Oon niin ylpeä itsestäni 🙂 Aiemmin saatoin vain lykätä tahraisen vaatteet odottamaan pesua ja sitten ihmetellä pesun jälkeen, että miksei se puhdistunutkaan. Nyt meillä kuluu paljon sappisaippuaa ja lastenkin vaatteet pysyy siistimpänä ja niistä riittää pidettävää myös seuraavalle. Ja kyllä: tämä koskee myös niitä ärsyttäviä mustikkatahroja. Tästä sappisaippuointi-innosta kiitän kestovaippailua. Silloin ymmärsin homman tärkeyden ja vaikka kestovaippailun osalta olen jo luovuttanut (ekologinen omatuntoni sanoo ”kop-kop”), tämän hyvän tahranpoistotavan olen säilyttänyt. Screenshot 2016-01-12 12.17.09
  4. Nypynpoistaja rokkaa – Hanki nypynpoistaja, jos sulla ei sellaista vielä ole. Kaikkiin villavaatteisiin ehdoton hoitoväline ja viime viikolla huomattiin, että myös miehen collegehousut hyötyivät käsittelystä. Kaikki nypyt saa kyytiä. Olen myös muutaman kirpparilta nukkaantuneena ostamani kaulahuivin ”eheyttänyt” tuolla pelillä uuteen loistoon. Maksaa noin kympin. Screenshot 2016-01-12 12.17.36
  5. Paikkaa rikkinäiset vaatteet – tiedän, että kaikki ei osaa. Yksi vaihtoehto on ompelija. Tiedän, että houkuttaisi mieluummin hakea uusi paita edullisesti vaikka Gina Tricotsta, koska kotimaiset palvelut maksaa. Siinä vaiheessa kannattaa ehkä miettiä niin laadukkaiden vaatteiden ostoa, että ne koetaan kannattaviksi paikata ja huoltaa. Jos oot siis pihi niinkuin minä, niin kannattaa opetella ompelemaan. Vaatteiden korjausompelu kannattaa, jos yhtään haluaa vähentää oman vaatekaapin ympäristökuormitusta.

On myös monia asioita, joita tiedän hyvän vaatehuollon sisältävän, mutta en toteuta kumminkaan. Ensimmäinen on varmaan vaatteiden säilytykseen liittyvää. Siististi säilytetyt vaatteet pysyvät parempina. Mun vaatekaappi ei useinkaan katsetta kestä…

Screenshot 2016-01-12 17.35.11
Tavoitevaatekaappi – kaunis, harmoninen, ilmava ja siisti. Ehkä jonain päivänä… (kuva ikea.com)

Myöskin alhaiset pesulämpötilat konepesussa pitäisi olla suosiossa. Meillä pestään kaikki paitsi villat 40-60 asteessa.

No niin rakkaat lukijat, kertokaapa teidän hyviä vaatehuoltovinkkejä. Oliko nämä jo ihan itsestäänselviä? Ja jos tiesit jo nämä niin toteutatko jo käytännössä?

 

18 vastausta artikkeliin “5 askelta parempaan vaatehuoltoon

  1. Olen samaa mieltä monistakin kohdista, erityisesti siitä että tahrat todella kannattaa pestä heti pois. Mustikkatahroihin olen muuten löytänyt voittamattoman konstin: Kiehuva vesi. Tahra häviää kuin itsestään kun liottaa hetken kiehuvassa vedessä 🙂

    Vaatteiden viikkaus kaappiin on tärkeää myös siksi että ilma kiertää ja vaatteet säilyy siisteinä. Ruttaus ei kannata todellakaan. Eihän sieltä edes löydä mitään. Kaikki turhat vaatteet kiertoon ja vain sellasia tilalle joista oikeasti pitää. Silleen pysyy vaatekaappikin siistinä ja harmonisena 🙂

    Tykkää

    1. Tuo kiehuva vesi on kyllä aivan uus juttu mulle. Ilmeisesti kangas ei siitä kuitenkaan kärsi, siis tyyliin elastaania sisältävä trikoo? Ehkä ei silkille kuitenkaan:D

      Aah vaatteiden kauniisti viikkaus… tunne heti piston sydämessä. Lasten vaatteiden osalta teen sitä jo aika tunnollisesti, mutta oma vaatekaappi pitäis vielä jaksaa tsempata parempaan kuntoon. Oon kyllä nykyisin enemmän opetellut pistämään vaatteita hengareihin. Se on mulle jo edistysaskel.

      Ja mä en muuten yleensä kiireessä ikinä löydäkään just niitä etsimiäni vaatteita, koska kaikki ei ole järjestyksessä… Tää taitaa olla tällainen mun uuden vuoden lupaus-juttu nyt.

      Tykkää

  2. Kiva kooste! Ja itselläni on tässä kohtaa edelleenkin paljon opittavaa. Erityisesti siistin säilytyksen suhteen… 😉 sappisaippuaa pitäisi ostaa. Jotain tahroja oon irrotellut ruokasoodalla ja jollei kovin arka matsku, ni jopa hammastahnalla. Villavaatteita pesen harvoin. Mut farkut. Niitä en oo tuuletellut. Minusta niihin tulee hyvin nopeasti sellainen likainen fiilis ja ummehtunut haju. Imevät jotenkin itseensä helposti semmosta tunkkaisuutta. Niitä pesen kyl siksi usein. Täytyy testata tuuletusta, jos raikastuisivat.

    Tykkää

    1. Joo onneksi on muitakin, jotka tunnustaa, ettei vaatekomero ehkä ole ylläolevan kuvan kaltainen 😀 Sappisaippuan etu on, että sitä voi käyttää kaikkeen, silkistä peruspuuvillaan ja aina toimii. Eikä maksa kuin alle 3 eur/pala.

      Farkuista unohdin mainita tuon pakastamisen. Eli kesällä voi pistää pakastimeen muutamaksi vuorokaudeksi niin se ajaa pakkasilmassa tuulettamisen asian. Toimii tuohon ummehtuneeseen hajuun tosi hyvin. Toki nykyfarkuissa on usein elastaania, jonka takia ne pitää pestä, jotta palautuisivat muotoonsa paremmin. Se on taas eri juttu..

      Tykkää

  3. Ai niin, meinasi unohtua. Tämän osalta ei mitään tieteellistä faktaa ole, mut lumipesu! Villavaatteet voi möyhiä pakkaslumessa. Ja matotkin. Raikastuvat kummasti. Lapsena vietiin kerran talvessa kaikki pehmolelutkin lumipesuun. 🙂 se oli hauskaa ja hyödyllistä.

    Tykkää

    1. Joo tämä on kunnon vanhan kansan konsti. Kyllä siellä varmasti pakkasessa pöpöt kuolee. Villa muuten tykkää myös, jos se kevyesti kostuu. Oon ymmärtänyt, että villa materiaalina ikäänkuin itse puhdistaa itseään ja siksi sen pesu ei olekaan välttämätöntä.

      Tykkää

  4. Hyviä vinkkejä! Mun vaatekaappi ei kestä katsomista. Mutta puolustaudun sillä, että asutaan liian pienessä kodissa, jossa on aivan liian vähän säilytystilaa (ei niin että mulla olisi liikaa vaatteita, ehei..).

    Mun tahranpoistaja nro 1 on Fairy. Siis ihan tavallinen, vihreä Fairy. Sitä kun laittaa/hieroo tahralle kun heittää pyykkikoriin, niin hyvin lähtee tahra pesussa. Esimerkkinä: söin tortilloja ja porsastelin harmaa-valkoisen pisaratunikani kastikkeeseen. Fairya, pyykkikoriin, parin päivän päästä pesuun (hirvitti, muttei aiemmin ollut aikaa). Yksi pienenpieni hailakankellervä tahra jäi, joka sekin haalistui jo seuraavassa pesussa.

    Puuvila puhdistuu kunnolla vasta 60c, ja koska lapset etenkin on sottapyttyjä, pesen samalla koko porukan pyykit pyyhkeine päivinee siinä kyydessakympissä.

    Tykkää

    1. Mulla olis varmaan aina liikaa vaatteita, vaikka vaatehuone olis joku 20 m2 kokoinen. Oon vähän sellainen vaatteisiin takertuja. Yritän kumminkin tehdä tästäkin parannusta koko ajan…

      Pystyykö Fairya käyttämään kaikille materiaaleille? Sen etu on ainakin, että sitä varmasti aina löytyy kaapista. Ja tokihan voi valita niin, että vaatteet on pääasiassa sitä puuvillaa niin silloin tahrat voi huolettomammin poistaa.

      Onko sulla vaikuttanut vaatteiden väreihin kuinka paljon nuo kuumemmat pesut? Itse aina mietin sitä ekana, että kuinka nopeasti värit haalistuu kuumemmassa. Toinen on nämä valmistajien suositukset, joiden takia oon pitäytynyt alemmissa lämpötiloissa. Valmistajathan monesti ilmoittaa pesulapussa, että pesu max 40 astetta, vaikka vaate oliskin täyttä puuvillaa. Luulen kyllä, että siinä pyritään lähinnä varmistamaan, että tulis vähemmän pesusta johtuvia reklamaatioita.

      Tykkää

  5. Hyviä vinkkejä kaikki 👍 Sappisaippuaan pitäisi itse vielä tutustua 😊 Pesulämpötiloja olen laskenut pikku hiljaa 5-10 astetta (ku muka alkuun hirvitti 😏), tietty sisällön ja likaisuuden mukaan. Ihan yhtä puhdasta kyllä tulee! Noille käytetyille vielä käytössä oleville vaatteille meillä on käytössä erilliset vetolaatikot. Lapsetkin jo osaavat käydä katsomassa, onko käytettyjen vaatteiden laatikossa jotain päälle pantavaa, jos jotain vielä päivän asusta uupuu 😊 Meillä aikuisilla on omat vetolaatikot sängyn rungossa (muuten siis vaatteet komeroissa) ja kahdella vanhimmalla yhteinen laatikko kodinhoitohuoneen yhteydessä, jonka jakavat (tasan keskivälistä tietenkin 😏) ja juniorin käytetyt käytössä olevat ovat (joita vielä vähäisesti) pienessä korissa vaipanvaihdon yhteydessä 😊 Meillä ainakin toimii tämä suht. hyvin näiden käytettyjen käytössä olevien kanssa 😊

    Tykkää

    1. Suosittelen sappisaippuaa lämpimästi. Me ollaan käytetty kuutisen vuotta ja en luopuis enää.

      Tuo onkin hyvä – pikku hiljaa pesulämpötilaa ylemmäs 😀 Ootko huomannut vaatteiden värien haalistumisessa eroa?

      Hei, hyvä systeemi tuo laatikkohomma. Meillä se tarkottais vaatekaappien uudelleen organisointia… Pikkulapsiajassa tuntuu, etten paljon muuta nykyisin teekään kuin pistän liian pieniä säilytykseen tai kierrätykseen tai vaihdan kausivaatteita säilytyksestä käyttöön 😦 Jotenkin se vie multa intoa alkaa järkkäämään ihan kaikkea uusiksi, vaikka kokemuksesta tiedänkin, että siitä olisi pitkässä juoksussa paljon apua.

      Tykkää

  6. Olen kanssa oppinut hyväksi vaatehuoltajaksi nuoruuden niin niin monien värjäytyneiden ja kutistuneiden pesukoneellisten jälkeen 😀 Nypynpoistajakin löytyy 😉 Musta vaan tuntuu että mulla on nyt joku huono karma vaatteiden suhteen. Oon yrittänyt panostaa laatuun määrän sijaan, mutta ihan sama kuinka ”laadukasta” ostaa, ne tuntuu nyppyyntyvän, saumat ratkee, saumat kiertää ja sitä rataa. Mä oon sen verran jo kerännyt ”raivoa” tästä vaateongelmasta että kohta siitä varmaan pitää avautua oikein kunnolla. Kirppari taitaa olla melkein luotettavin ostospaikka, jos se on kestänyt pesuja ja käyttöä ja näyttää hyvältä se todennäköisesti kestää vielä munkin käyttöä. Rasittavinta on juosta palauttelemassa vaatteita jotka on huonoja jo ennen pesua tai yhden pesun jälkeen :/

    Tykkää

    1. Norudemu: Tärkeintä olis panostaa niihin hyviin materiaaleihin 🙂 Esim. akryylineuletakki on akryylia, oli se sitten Tiger of swedenin tai hömppälän -> ei kestä. Ja villaan tulee nyppyä koska se materiaali yleensä nyppyyntyy vähän, mutta poistuu nypynpoistajalla tai ihan tavallisella partakoneenterällä varovasti vedellen 🙂

      Tykkää

      1. Joo kyllä kalliitkin merkit saattaa käyttää huonoja materiaaleja. Lappujen lukeminen on tärkeää. Ja kannattaa myös reklamoida, vaikka se onkin ärsyttävää puuhaa. Ainoastaan niin voi ainakin jollain tasolla vaikuttaa vaatemerkkien laatuun. Itse oon tässäkin aika kriittiseksi kuluttajaksi oppinut 🙂

        Tykkää

    2. Joo hinta tai merkki ei nykyisin ole enää laadun tae todellakaan. Kirpparilla onneksi näkee suuntaa antavasti mitkä merkit ja materiaalit parhaiten käytössä kestää. Sieltä itsekin monesti hankin hyväkuntoista tai jos ostan kalliimpaa koitan miettiä mikä niistä käytetyistä olisi säilynyt hyvin.

      Lasten merkeissä luotettavin minusta on ollut Nosh, vaikka heilläkin on ollut vaihtelevaa laatua välillä. Joskus ihan HMn vaate on saattanut säilyä hyvänä kalliimpia versioita pidempään… Mm. yhdet poikien ohuet collegehousut on olleet tosi kovalla käytöllä ja edelleen ihan tosi hyvässä kunnossa. Marimekolta taas ostin toiveikkaana collarit viime kesän alesta. Ne lörpsähti melkein heti ja näyttävät rumilta jopa pesun jälkeen. Vaikka kangas ostettaessa tuntui ja näytti ihan hyvältä 😦

      Tykkää

  7. Tosi hyvä postaus! Samat konstit täälläkin käytössä. Hinta ei tosiaan kerro mitään laadusta. Vuosia sitten ostin miehelle todella arvokkaan neulepaidan ja se on ainoa, joka on tosi surkea. Nukkaa, irtoaa väriä jnejne. Halvemmat vastaavat on säilyneet ihan hyvinä. Puolipitoisille vaatteille meillä on ovien takana seinään kiinnitettynä ikean bestå tankoja. Ja vaatehuoneessa kanssa. Niihin on helppo sujauttaa vaatteet piiloon katseilta. Toimii tietysti myös näkyvilläkin, meillä sattuu vaan huoneissa olemaan seinän viereen avautuvia ovia ja ne ovet on yleensä aina auki.

    Tykkää

    1. Joo tuo vaatteiden laatu on kyllä todellakin vaihtelevaa nykyään myös merkin sisällä… Itse pidän tiukasti kiinni hyvistä yksilöistä. Mikään ei oo ärsyttävämpää kuin ihana vaate, joka kulahtaa ensimmäisissä pesuissa. Muutama tapaus on jäänyt karvaasti mieleen…

      Hyvä systeemi tuokin. Mun täytyy nyt varmaan vaan ottaa härkää sarvista ja organisoia vaatekaapit uudelleen. Aina välillä ryhdynkin toimeen, mutta jotenkin se tuntuu aina niin suurelta ja lähes loputtomalta projektilta (seliseli..) 😀

      Tykkää

Jätä kommentti