DIY · interior design · sisustus · suomeksi

DIY kudottu matto

Post only in Finnish. You will find loads of instructions on knitted/crocheted rugs on Pinterest 🙂

Goes interior design

Lupailin jo aikanaan tässä DIY virkattu koripostauksessa ohjetta myös kylppärin suorakulmaiselle matolle. Pyöreän virkatun maton ohje löytyy täältä postauksesta. En ollut kuitenkaan mitenkään supertyytyväinen ensimmäiseen tekemääni versioon virkkaamalla, joten siksi vähän epäröin koko ohjeen psotaamista.

Sain kuitenkin kuukausi sitten äidiltä lahjoituksena valmiiksi leikattua tirkookudetta. Tämä oli siis ostettua, mutta olen ymmärtänyt, että trikookude (toisin kuin ontelokude) on valmistettu teollisuuden trikoojämistä. Ontelokude sitävastoin on ihan vartavasten tuotettua. Eli ensimmäinen näistä on se ekologisempi vaihtoehto, jos ei jaksa ihan jokaiseen virkkaukseensa leikata kudetta. Minun suurin haaste oli, että tummanharmaita trikoopaitoja en olisi käytettynä varmasti tarpeeksi löytänyt, että maton olisin saanut tehtyä. Ja myönnän, että osittain myös laiskuus iski. Kuteen leikkaaminen on se kaikkein aikaa vievin ja työläin osuus kuitenkin…

Virkkaamalla kun en saanut kaunista aikaan, päätinkin kokeilla josko parempi matto syntyisi kutomalla isoilla puikoilla. Kutominen on kuitenkin se itselleni tutumpi tekniikka ja arvelin, että näin saisin matosta hieman suoremman ja siistimmän. No parempihan siitä tulikin ja nyt meillä on tosi kiva matto isossa kylppärissä myös. Ihan suora se ei vieläkään ole, mutta ihan kelpo kuitenkin. Ja pitäähän se käsityön jälki näkyä vai miten se oli?

Tässä matto käytössä. Minusta värit sopii tosi kauniisti meidän kylppäriin ja trikookude on miellyttävää jalan alla myös. Jos tekisin uuden, varmaan hieman pienentäisin kokoa. Tuohon meidän kylppäriin ideaali olisi varmaan ollut 60 cm leveä, mutta kyse on niin pienestä muutoksesta, että en kyllä jaksa alkaa purkamaan.

2015-10-26 09.44.44 2015-10-26 09.43.55

Ohje

Valmiin maton koko 70 cm x 90 cm. Muuta silmukka ja/tai kerrosmäärää, jos haluat eri kokoisen.

Mikäli haluat leikata vanhat trikoovaatteet tähän projektiin ohjelinkkejä mm. täällä Pinterestissä.

Mikäli neulomisen perusteet ovat hukassa mm. täältä knittingroomista löytyy suomenkieliset ohjeet silmukoiden luomiseen, oikeaan silmukkaan ja silmukoiden päättämiseen. Muuta ei tässä työssä tarvi osata.

Tarvikkeet (varaisin itse hieman enemmän kudetta, ettei lopu kesken):

n. 800 g harmaata trikookudetta

n. 600 g valkoista trikookudetta

nro 10 puikot (itselläni pyöröpuikko)

 1. Luo puikolle löysästi 50 silmukkaa harmaalla kuteella
 2. Neulo 6 kerrosta ainaoikeaa
 3. Vaihda valkoinen kude ja neulo 4 kerrosta
 4. Vuorottele 11 kertaa vaiheita 2 ja 3 (yht. 110 kerrosta)
 5. Neulo vielä 6 kerrosta harmaalla ja päätä lopuksi silmukat.

Näin yksinkertainen on tämä ohje ja minusta siitä tuli kuitenkin ihan kivan ja aika modernin oloinen matto. Ensin ainaoikea-neulos voi tuntua kovalta jalan alla, mutta pehmenee nopeasti käytössä. Tässä vielä lähikuvaa neuloksesta.

2015-10-26 09.45.40

Toivottavasti innostutte tästä. Virkatut matot on muodikkaita, mutta neulomallakin onnistuu, jos se on tutumpi tekniikka. Kumpi teistä olis mukavamman näköinen?

Mainokset

2 thoughts on “DIY kudottu matto

 1. Kaunis matto, pidän noista sävyistä. Minäkin olen miettinyt onnistuisiko kuteen neulominen, virkkaus ottaa olkapäähän niin paljon. Nyt tiedän, että onnistuu :). Kiitoksia!

  Tykkää

  1. Kiitos Hanna! On totta, että kuteen virkkaaminen on nivelille aika työlästä puuhaa. Rehellisyyden nimissä, kyllä trikookuteen neulominenkin normaalia raskaampaa on, mutta siinä on kuitenkin tasapainoisemmin molemmat kädet töissä. Plus että tykkään ainaoikean rosoisesta ulkonäöstä 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s