Naiseuden ytimessä · suomeksi · Yleinen

Riittävän kaunis?

Post only in Finnish

Kirjoitin monia puhutelleen ”Ulkonäöllä ON väliä”– postauksen parisen viikkoa sitten. Sen jälkeen kävin todella mielenkiintoisen ja ajatuksia herättävän keskustelun ystäväni Lauran kanssa aiheesta. Kiitos Laura uusista ajatuksista 🙂 Kyseinen keskustelu sai minut kirjoittamaan aiheen tiimoilta uudestaan, eri näkökulmasta.

Voiko ulkonäöstä huolehtiminen saada vääränlaisia piirteitä? Voiko siitä jopa tulla eräänlainen vankila naiselle? Vastaus on, että ihan takuulla voi. En kadehdi yhtään ulkonäöllään työtä tekeviä ihmisiä, joiden kuuluu näyttää hyvältä ja heille maksetaan siitä. Esimerkkinä nyt vaikka kohtuullisen kieroutuneelta vaikuttava mallimaailma tai vaikkapa fitnesstähdet. Tässä kohtaa en todellakaan puhu korkealta, koska ole itsekin (uskokaa tai älkää) kisannut kerran Body Fitness-kisoissa. Joo, juuri niissä missä Juttakin on kisannut 😀 Mutta siis muutamaa vuotta ennen tätä pahinta hypeä. En ollenkaan kadu kokemusta, vaikka menestystä ei yhtään tullutkaan. Sain siitä paljon eväitä terveelliseen elämään ja se on kantanut minua myös näiden raskauksien ja raskauskilojen pudottamisen yli. Tiedän, että pystyn mihin vaan, kun olen kerran kisadieetin läpi käynyt.

Langanlaihana fitnesstypynä 2008 (Kuva pakkotoisto.com)

Screenshot 2015-10-01 17.40.38

Tässä kohtaa viittaan nyt kuitenkin siis siihen epäterveeseen fitnesshypeen, jossa otetaan kuvia omasta takapuolesta ja vatsasta ja jossa se ihmisarvo on kiinni siitä missä kunnossa milloinkin on. Voin kertoa, että se on tosi raskasta, koska tavallaan se oli osa minunkin arkea hetken ennen lapsia. Varsinkin, kun joku on AINA tiukempi, lihaksikkaampi, parempi tai paremman näköinen. Mallimaailma on varmasti aikalailla samanlainen, paitsi siellä kuuluu olla vain pitkä, laiha ja erikoisella tavalla kaunis. Molemmissa viitekehykksissä varmasti toki pysyy järjissään ja pärjää hienosti hyvällä itsetunnolla ja hyvillä geeneillä. Pahimmillaan niistä varmasti muodostuu vankila, jossa mikään ei riitä. Myös filmitähdet joutuvat samaan mankeliin. Kauheimpana esimerkkinä tulee mieleen Renee Zellwegerin kauneusleikkaus, jossa hänen ulkonäkönsä oli muuttunut lähes tunnistamattomaksi. Eikä minusta kyllä parempaan suuntaan vai mitä sanotte?

Screenshot 2015-10-01 16.09.52
Alkuperäinen Renee
Screenshot 2015-10-01 16.10.07
Päivitetty Renee

Tyytymättömyys itseen ja omaan ulkonäköön onkin varmasti koko kauneusbusineksen liikeidea. Mitä uutta laihdutusvalmistetta tai ehkä dieettiä tänä keväänä tarvitaan tai botoxia piristämään väsynyttä ilmettä? Voisiko uusin treeniohjelma tehdä minunkin takalistosta esittelykelpoisen? Älkää käsittäkö väärin, kannatan terveellisiä elämäntapoja ja liikuntaa eikä minulla todellakaan ole mitään kaunista takamusta vastaan eikä edes kauneuskirurgiaa. Kyseenalaistan vain sitä arvomaailaa mistä tämä kaikki kumpuaa.

Kuitenkin fakta on, että näistä epärealisitisista malli-, filmitähti ja fitnessesikuvista media sitten leipoo odotusarvoja meille ns. taviksille. Ja tyytymättömyys on taattu. Sitten meille onkin helppo myydä yhtä sun toista rasvaa tai dieettiä itsetunnon kohotukseen. Ja pahimmillaan siis ulkonäöstä tai paremman tavoittelusta muodostuu vankila, jossa toisten arvostus ja ihailu on ainoa, jolla on väliä. Some-maailmassa tähän tyytymättömyyteen haetaan täyttymystä saman tien uusilla onnistuneilla kuvilla, joihin saandaan facessa tai instassa paljon tykkäyksiä ja kommentteja. Ne puolestaan määrittää ihmisarvoa ja kelpoisuutta.

Postauksessa käytän tahallaan liiottelua asiani alleviivaamiseen. Totuus kuitenkin on se, että tyytymättömyys on monen naisen elämässä läsnä tavalla tai toisella. Ja se useimmiten kumpuaa vertailusta johonkin toiseen tai toisiin naisiin. Itse syyllistyn juurikin tähän samaan ja parantumassa olevana perfektionistina joudun jatkuvasti oman epätäydellisyyteni kanssa tekemisiin. Bloggaus on siinä mielessä vapauttavaa, että siinä joudun jollain tasolla hyväksymään aina omaa epätäydellisyyttäni. Aina on joku tekee tätä paremmin kuin minä. Mutta silti uskallan julkaista, koska olen riittävän hyvä ja riittävän kaunis!

Uskovana olen saanut ilokseni huomata vapautuvani tästä pikkuhiljaa ja aina paniikin iskiessä siitä riitänkö vetäydyn muistamaan Kuka minut on luonut. Lisäksi seuraava lause ja sen tuleminen yhä enemmän todeksi omassa elämässäni on upea tunne. Kukapa ei haluaisi olla tyytyväinen?

Dia1

Kyse onkin siis lopulta enemmän asenteesta ja motiiveista itsestään huolehtimiseen ja kauneuden vaalimiseen. Ajattelen itse, että oikeita motiiveja voisivat olla itsensä arvostus ja esteettisyydestä kumpuava ilo eikä suinkaan tyytymättömyys.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s