Naiseuden ytimessä · suomeksi

Ulkonäöllä ON väliä

This post only in Finnish as it handles mostly issues that concern us Finns mostly 🙂

Olen kirjoittanut aiemminkin suomalaisten vaatimattomuudesta ja joskus jopa vihamieliseltä tuntuvasta asenteesta pukeutumista, ulkonäköä ja ennenkaikkea siitä huolehtimista kohtaan. Aiempia bloggauksia aiheesta lisää ainakin täällä ja täällä. Vielä useammin olen pohtinut tätä asiaa. Kuitenkin asenneilmastosta huolimatta samalla koen, että jokaiselle naiselle ulkonäkö on merkityksellinen asia, Suomessakin. Ainakin kaikki mun tuttavat jossain kohtaa vähintään sivuavat asiaa keskustelun lomassa. Kuinka haluaisi oppia meikkaamaan paremmin tai löytää tyylinsä tai muuten vaan uudistua… Kaipauksen löytää itseään ja omaa kauneuttaan.

Yleinen asenne kuitenkin kiteytyy tässä inhokkisanonnassani ”Rumat ne vaatteilla koreilee”. Ollakseen siis vakavasti otettava Suomessa on syytä väittää vain sisäisen kauneuden olevan lopulta merkityksellistä. Kuulostaa syvälliseltä ja tokihan se on ulkoista huomattavasti tärkeämpää minustakin. Haluankin tähän alkuun painottaa, että mikään ei oikeastaan minusta ole vastenmielisempää kuin kaunis ja puunattu nainen, jonka suusta tulvii sontaa tai käytös muuten ei vastaa ulkoista olemusta. Siinä on jotenkin ihan valtava ristiriita. Oletteko sen sijaan huomanneet miten ihanaa on katsella ja kuunnella naista, joka hehkuu kauneutta ulkoisesti ja sisäisesti. Esimerkkinä nyt mieleen tulee vaikka paljon tapetilla ollut upea 60-vuotias Anne Pohtamo. Vastikään huomasin jossain myös juttua Sirpa Selänteestä, johon voin liittää nämä ominaisuudet.

Olen kuitenkin kaiken tämän näennäisen ulkonäkövälinpitämättömyyden keskellä huomannut sellaisen perustavaa laatua olevan asian mm. monissa muuttumisleikki-ohjelmissa, että ihmiset saattavat puhjeta kyyneliin nähdessään itsestään esiin loihditun kauneuden. Jos sillä ulkoisella ei ole väliä niin mistä se tunnekuohu sitten kumpuaa?

Tiedän, että Suomessa on runsaasti myös toisella tavalla ajattelevia ja itsestään todella hyvin huolehtivia naisia, mutta viittaan nyt sellaiseen kansalliseen mentaliteettiin, jonka olemassaoloa on vaikea kieltää. Tämä ei ole siis vain oma havaintoni, vaan olen tästä useiden muidenkin ihmisten kanssa keskustellut. Lisäksi havainnot mm. naapurimaista vahvistavat, että jokin täällä on toisin. Ruotsalaisia tai vaikka virolaisia naisia katsellessa huomaa, että ulkonäköseikat ovat tärkeämpiä. Ruotsissa on myös tiedostettu muodin tutkimuksen merkitys ennen Suomea. Luin vastikään tätä Suomen Kuvalehden juttua muodin tutkijasta dosentti Annemari Vänskästä, jossa kerrottiin mm. siitä miten Ruotsiin on jo 2006 perustettu muodintutkimuksen keskus. Suomessa aletaan vasta heräilemään asiaan nyt. Paljon muutakin puhuttelevaa artikkeli sisälsi, mutta erityisesti tämä Vänskän sitaatti kuvaa hyvin sitä miten ulkonäöllä ja tässä tapauksessa vaatteilla on väliä. Huolimatta siitä miten ne valitsee.Screenshot 2015-09-08 20.36.58

”On parempi myöntää vaatteiden merkitys kommunikaatiovälineenä kuin kieltää se.

Pukeutuupa ihminen miten hyvänsä, kyseessä on aina valinta. 

Jokaisella on jonkinlainen käsitys siitä, kuka ja millainen haluaa olla ja miten haluaa muiden näkevän itsensä.”

Olen pohtinut syitä tähän asenneilmastoomme ja ainoa vastaus, jonka olen löytänyt on, että emme vain arvosta itseämme tarpeeksi ja näe itseämme kauniina. Suomalainen nainen (itseni mukaan lukien) kokee harvoin olevansa sen arvoinen, että satsaisi ulkonäköönsä. Tai ainakaan niin, että tekisimme sen hyvällä omalla tunnolla. Oletko huomannut, että joka kerta jotain kalliimpaa ostaessa tulee mieleen, että olenkohan tämän ansainnut? Omille lapsilleen voi kyllä ostaa sitä sun tätä, mutta itselle ainakin tulee hiipivä huono omatunto kampaamoreissusta saatikka uudesta käsilaukusta. Itseasiassa joskus mietin, että onko tämä oma ostamattomuuskampanjani välillä ruokkinut tätä omaa ”en ansaitse tätä”-asennettani.

2015-03-30 13.50.06
Poseeraamassa

Toki toisaalta koko bloggaaminen ja varsinkin omien kuvien julkaisu on ollut todella vapauttavaa. Ja kyllä, otan nykyisin todella monta kuvaa ennenkuin olen niihin tyytyväinen. Poseeraaminen ja hyvien kuvakulmien etsiminen on olennainen osa tätä bloggaamista. Haluan siis näyttää hyvältä. Tämäkin asia oli aluksi vaikeaa ja tämä itsensä näkyväksi tekeminen on ollut itselleni ainakin tärkeä osa prosessia, jossa olen hyväksynyt enemmän sitä miltä näytän ja oppinut arvostamaan sitä kauneutta, jota Luoja on minulle antanut. Ja myös hyväksymään sen, että mun päivä on parempi, jos ehdin vähän ehostamaan ja miettimään kunnolla mitä panen päälleni. Ilman, että se tekee minusta ulkonäkökeskeisen tyhjäpään. Olen myös huomannut, että se on vapauttanut minut ihailemaan muita kauniita ja huoliteltuja naisia. Eikä enää vertailemaan ja, kyllä, kadehtimaan salaa.

Tavoite ja ihanne ei siis ole, että kaikki näyttäisivät jotenkin samanlaisilta tai samankokoisilta niinkuin media usein väittää. Tavoite ei ole mahtua mihinkään muottiin. Tavoite on enemmänkin olla paras oma itsensä tänään ja ennenkaikkea arvostaa itseään. Ja tästä lähtökohdasta usein huomaakin, että koska oon hyvä tyyppi niin minuun kannattaa panostaa. Myös mun ulkönäköön, jolla siis myös ON väliä. Ole siis tänään paras itsesi, koska olet sen ansainnut!

Sophia Lorenin sanoin,

Screenshot 2015-09-08 18.28.47

Mainokset

6 thoughts on “Ulkonäöllä ON väliä

 1. Word! Todellakin juuri näin. Olen aiemmin kans omassa blogissani tätä aihetta käsitellyt.Joskus minutkin on leimattu itseään esitteleväksi ja itsekkääksi. Ihan kuin naisen pitäisi olla se viimeinen tärkeysjärjestyksessä. Itseä pitää arvostaa ja hyvähän sen on antaa näkyä. Usein ne kärkkäimmät arvostelijat eivät ole itseensä tyytyväisiä ja pitävät toisen tyytyväisyyttä uhkana itselle. Minä, normaalipainoinen kolmen lapsen äiti saan näyttää ja kuulostaa siltä kuin olen ilman että sitä tarvitsee muille erikseen todistella 🙂 Eikä sen pitäisi olla keneltäkään pois.

  Hyvä postaus!

  Tykkää

  1. Just näin Piia! Useimmiten on just hyvä muistaa, että arvostelijoilla on itsellään huono olo ja johonkin se tulee aina valitettavasti purettua. Kun huomaa ja arvostaa kauneutta itsessään, on siitä helpompaa iloita myös muissa ❤ Koska kaikissa sitä kuitenkin on!

   Tykkää

 2. Ihana postaus täynnä niin tärkeää asiaa! Tätä minä haluaisin julistaa kaikille maailman naisille. 😉 Hyväksymällä itsensä tekee ensinnäkin omasta että myös muiden elämästä kevyempää. Elämä on vaan niin paljon vapaampaa, jos osaa arvostaa itseään.
  Suomalaisuudessa on jotenkin niin syvällä ”itsensä alentamisen kaunistava vaikutus”. Olen törmännyt usein lähipiirissäni siihen, että itseään arvostavaa tai sellaisen kuvan itsestään antavaa naista arvostellaan ylpeäksi ja ”leuhkaksi”. Kateus myrkyttää mielet. :/

  Tykkää

  1. Hyvin kiteytetty Johanna. ”Vaatimattomuus kaunistaa” taitaa olla toinen sanonta, joka me äidin maidosta imetään täällä Suomessa. Nöyristely ei kuitenkaan ole oikeaa nöyryyttä vaan itseasiassa ylpeyden yksi muoto. Todellinen nöyryys tunnistaa myös omat hyvät puolet ja on kiitollinen niistä, heikkouksien lisäksi. Vaikka tietysti nöyristely tuntuu ja kuulostaakin hurskaammalta.

   Tykkää

 3. Hyvä kirjoitus! Oon paljolti samaa mieltä. Mä ainaskin oon pikkuisen turhamainen, enkä häpeä sitä 😀

  Tykkää

  1. Kiitos ❤ Eikö ookin hauskaa, että suomenkielessä käytetään itsestään huolehtivasta naisesta juurikin sanaa "turhamainen". Kertoo ehkä jotain asenteesta myös. Mutta saa sitä olla, turhamainen siis 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s