Fashion Revolution · Naiseuden ytimessä · suomeksi · Vaatevallankumous

”Vihreät Vaatteet”-sivusto ja ajatuksia eettisestä kuluttamisesta

Text only in Finnish on how to buy ethical fashion in Finland

Tänään kirjoittelen tulevan Vaatevallankumouspäivän (24.4.2015) hengessä Suomen eettisen muodin tarjonnasta. Olen jo pitkään miettinyt, miten sääli on, ettei Suomesta löydy mitään kanavaa, johon olisi koottuna kaikki eettiset ja ekologiset toimijat muotibusineksessa. No mun ongelma oli vain, etten tiennyt sellaisen kanavan olemassaolosta 🙂 Ja nyt voin kertoa teillekin mistä tällainen jokaisen wannabe-ekokuluttajan tietopankki löytyy (tai ehkä kaikki muut sen jo tiesivätkin). Se on Vihreät Vaatteet-saitti, jota ylläpitää Anniina Nurmi. Anniinan oma vaatemerkki ”Nurmi” tarjoaa monenlaisia laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja vaatteita naisille ja miehille. Saitille on koottu valtava määrä tietoa aiheesta ja se on minusta todella ansiokkaasti myös jäsennelty käyttäjälle ystävälliseksi.

Screenshot 2015-04-03 13.57.53

Muutamia hyviä linkkejä poimiakseni tässä pieni koonti sivuston tarjonnasta. ”Vihreät Tuotemerkit”– osio vastaa juurikin omaan kysymykseeni siitä, että mistähän löytäisin koonnin kaikista suomalaisista ekologisista ja eettisistä toimijoista. No sielläpä ne on, linkkeineen kaikkineen. Toinen todella näppärä linkki on ”Kaupat”. Sieltä taas voi käydä katsomassa mitä verkkokauppoja alalla toimii ja pääsee suoraan tuotteisiin kiinni eli shoppaamaan hyvällä omalla tunnolla.

Itse huomasin muutamia asioita nousevan mieleen kyseisten kauppojen ja merkkien sivustoja selaillessani. Tärkein niistä on, että oma kuvani siitä mitä vaatteen kuuluu maksaa on hämärtynyt. Se on jotenkin resetoitu vuosikaudet halpamuotia kuluttaessa. Eli järkytyin tuotteiden hinnoista. Ehkä sekin, että kotiäitiysaika ei ole sitä rahakkainta sesonkia elämässä vaikuttaa asiaan. Varmaan palkkatyössä ollessa asiat saattaisivat näyttäytyä hieman toisenlaisessa valossa. Mun vaihtoehdot eettiseen kuluttamiseen siis ovat tällä hetkellä kirpparit ja ompeleminen. Ja todella satunnaiset ja pitkään harkitut hankinnat vastuullisilta tuottajilta. Niin se vaan menee… Jos joku muukin miettii, että miten nää on näin kalliita voi vaikka käydä lukemassa Uhana designin-blogipostauksen. Siellä on kattavasti eritelty, että mistä se hinta oikein tulee ja mitä siitä kokonaishinnasta mm. tälle tuotemerkille jää käteen.

Uhana Designin upeet leggarit ja mistä niiden hinta koostuu (Kuva Uhanan sivuilta)

Screenshot 2015-04-03 13.55.58

 

Toinen mieleen noussut asia oli, että tarjonnasta on hankala saada kattavaa kuvaa, kun kaikki tuotteet ovat erillisissä nettikaupoissa. Ajattelisin, että tätä eettistä kuluttamista harrastavalle tyypille, tällainen eri kaupoissa surffailu ja valikoimiin tutustuminen voi kiinnostaa kovastikin ja siihen olisi ehkä valmis käyttämään paljon aikaa. Itse kuitenkin suivaannuin ihan totaalisesti ehkä puolisen vuotta sitten, kun viimeksi yritin löytää miehelleni kivannäköistä about 40 euroa maksavaa t-paitaa, joka olisi vastuullisesti tuotettu. No en löytänyt näitä kriteerejä täyttävää mistään. Tein siis itse.

Naisille toki valikoima on laajempi, mutta verrattuna muuhun netin vaatetarjontaan eettinen sektori on todella suppea valikoimaltaan. Ei saisi tietenkään verrata riistovaatteisiin, mutta normikuluttaja kyllä takuulla tekee niin! Jostain luin, ettei kukaan osta ekologista tai eettistä vaatetta säälistä. Ja niin se vaan menee.

Olen aiemminkin postaillut turhautumisestani siinä miten hankalaa eettisesti tuotettuja vaatteita on löytää. Tottakai tietyt merkit tiedän ja tunnen, mutta omalla kohdallani tarjonta ei kohtaa omaa tarvettani ollenkaan. Arvostan tätä pioneerityötä tekeviä firmoja todella paljon. Silti ajatukseni on, että jotenkin nuo isot muotifirmat täytyisi saada sisältäpäin heräämään tähän ekomuotiajatukseen ja omaan vastuuseensa tuotannon osalta. Muutenkin kuin vain markkinointitekojen tasolla. Jotenkin olen mieltänyt, että se olisi ainoa todellinen tapa saada suuret massat kuluttamaan eettisemmin. Että voisi oikeasti ostaa vaatteen kaupasta hyvällä omalla tunnolla. Siitä kaupasta, joka löytyy sieltä omasta kaupungista.

Outi Pyy on aiheesta kirjoittanut todella asiantuntevasti useita kriittisiä artikkeleja pikamuotiin ja ennenkaikkea tuottajavastuuseen. Viimeisin H&M:n ekomalliston ja toimitusjohtajan lausunnoista täällä. Mikäli ajattelit H&Mn olevan kovasti vihreä firma ekomallistojensa takia kannattaa lukea Outin kirjoitus.

Haluan kuitenkin päättää tämän postauksen ihanan positiiviseen tuulahdukseen. Löysin nimittäin Vihreät Vaatteet-sivustolta ihanan eettisen hääpukusaitin. Eli jos suunnittelet häitä niin käypä vilkaisemassa näitä Minna Hepburnin pukuja. Henkeäsalpaavan upeita ja takuulla eettisiä. Huokailen edelleen näitä kuvia katsellessa… aah so romantic ❤

Screenshot 2015-04-03 14.09.21

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s