DIY · suomeksi

Oppimisprojekti – kun äiti takin ompeli

English Version Coming Soon

Viime syksynä sain eräältä tutulta ison kasan materiaalia ompeluprojekteja varten. Yksi niistä oli naisten kevättakki, jonka kangas oli vahatun näköistä puuvillakangasta ja muutamia kuluneita kohtia lukuunottamatta, takki oli edelleen hyväkuntoinen. Päätin yrittää tehdä siitä parkatakin pienimmälleni.

Kunnianhimoinen projekti, vaikka olenkin jossain vaiheessa takkeja ommellut enemmänkin. Materiaalit ovat kaikki kierrätettyjä, tarranauhaa ja hupun karvaa lukuunottamatta. Jopa vetoketju on tästä miesten vanhasta ja haisevasta nahkatakista. Vuorikangas oli varmaan uutta, mutta senkin löysin Toppila-Centeristä eli se oli jonkun hylkäämää. Lopputulos palkitsi, vaikka epätoivo meinasikin iskeä enemmän kuin kerran takkia väsätessä. Tällainen siitä tuli:

IMG_0031

Päätin kirjoittaa teille muutaman ydinkohdan mitä tämän pitkän ja monivaiheisen projektin aikana opin. Jospa joku  välttyisi muutamalta sudenkuopalta näiden ansiosta.

1. Sovita kaavaa AINA ennen leikkaamista

Tämä oli aivan ehdottomasti tärkein oppimani asia tästä projektista. Kaavojen sovitus nimittäin jäi tekemättä ja sen takia hihoista tuli liian kapeat. Jouduin lopuksi vielä avaamaan kainalot ja tekemään resorista kiilan sinne sekä päälikankaaseen että vuoriin. Onneksi niiden ansiosta takista tuli käyttökelpoinen..

2. Pyri löytämään malli, joka vastaa visiotasi

Omani oli duffelin kaava. Tämä aiheutti haasteita mm. vetoketjun asemoinnin osalta. Ja tietysti edelliseen kohtaan viitaten, duffelissa on yleensä myös kapeammat hihat.. Kannattaa siis käyttää aikaa oikeanlaisen kaavan etsintään.

3. Päätä etukäteen yksityiskohdat, jotka haluat vaatteeseen

Olin suunnilleen miettinyt mitä yksityiskohtia haluaisin takkiin. Projektin edetessä vetelin kuitenkin aika fiilispohjalta ja sen takia takin valmistuminen venähtikin aika lailla. Lisäksi tämä kohta on siinä mielessä tärkeä, että yksityiskohdat tehdään lähes aina ensimmäiseksi vaatteeseen. Niitä on hankalaa, jos ei mahdotontakin, lisäillä, kun kaikki muut osat ovat paikoillaan.

Yksityiskohtia parkatakista:

IMG_0033 IMG_0035

4. Opettele nauttimaan oppimisprosessista

Uudenlaista tekniikkaa opetellessa on tärkeää varata aikaa oppimiselle. Se ei tapahdu hetkessä, eikä sen tarvikaan. Jos muistat antaa aikaa itsellesi hahmottaa uusia asioita, voit myös nauttia uuden oppimisesta. Koko meidän yhteiskunta perustuu tehokkuuteen ja suorittamiseen, joten tällainen pysähtyminen ja asioiden hauduttelu saattaa olla nykyihmiselle (niinkuin se oli itsellenikin) haastavaa. Silti on palkitsevaa huomata, että projektin valmistuttua, on huomattavan paljon kykenevämpi ja itsevarmempi lähtiessään uuteen vastaavanlaiseen suoritukseen.

Ja siksi aloitinkin melkein samoin tein duffelitakkia vanhemmalle pojistani. Kaavojen sovituksella tottakai 🙂

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s