Naiseuden ytimessä · profound

Katse menneeseen ja tulevaan

English version of the post here

Shoppailuvapaa vuosi lähestyy loppuaan ja on varmasti aika pienelle yhteenvedolle. koska rakastaan asioiden jäsentelyä, jaan tämänkin postauksen muutamaan pääkohtaan, jotka vuodesta päällimmäisenä ovat mielessä. Toivon, että tämä mun projekti voisi inspiroida myös muita tavallaa tai toisella. Siksi kai tästä julkista tulikin. Kuvissa mukana omia suosikkityylejä vuoden varrelta.

1. Helpompaa kuin kuvittelin

Olen tästä puhunut vuoden aikana useampaan kertaan ja edelleen sama asia nousee ensimmäisenä mieleen tästä haasteesta, nimittäin helppous. Vuoden alussa tuntui isolta ponnistukselta edes ajatella, että viettäisin kokonaisen vuoden ostamatta uusia vaatteita lukuunottamatta alusvaatteita ja sukkahousuja. Kuitenkin tajusin vasta viime perjantaina, että tämä vuosi on jo lopuillaan, kun eräs ystäväni kyseli mitähän vuonna 2015 tapahtuu. Nyt se on siis ohitse ja vaatekaappini sisältö on paljon kiinnostavampi kuin alkuvuodesta. Enkä koe mistään ostoksesta jääneeni paitsi, melkeinpä päinvastoin. Suosittelen siis kokeilemaan.

IMG_2710 IMG_3220

2. Matka luovuuteen

Tämä vuosi on ollut monella tapaa matka luovuuteen tai ehkä takaisin luovuuteen. DIY projektit ja ompelupuuhat ovat vieneet mennessään ja olen saanut takaisin entisen, vuosikymmenet kateissa olleen, intoni ompeluprokjekteihin. En ollut koskaan koulussakaan se paras tai huolellisin ompelija ja siksi ehkä en ajatellut, että minulla voisi olla tällä osa-alueella mitään järkevää annettavaa saatikka, että voisin blogata aiheesta. Onneksi luin Outi Pyyn Trashionin. Se kirja sai minut tajuamaan, että voin tehdä, vaikken olisi täydellinen. Ja sen oivalluksen takia olen tänään taitavampi kuin olin tammikuussa tätä projektia aloittaessani. Pikkuhiljaa olen uskaltautunut kokeilemaan vaikeampia projekteja ja taidot ovat kehittyneet. Jos siis yhtään mietit, että voisitko sinäkin, niin usko minua: voisit todellakin! Avain on vain aloittaa helpommasta. Taidot ja silmä kehittyvät pikku hiljaa. Tavoite oli 12 projektia vuoden aikana. Niitä on tähän mennessä toteutettu 35 eli melkein kolminkertainen määrä. Kai voisi sanoa, että nälkä kasvoi syödessä.

IMG_0014 WP_20141203_025
Luovuutta on ruokkinut myös valtavasti kierrätysmateriaalien käyttö. On mahtavaa tehdä jostain jo hylätystä jälleen täysin toimiva ja ajankohtainen tuote. Puhaltaa siihen uusi elämä. Siinä on jotain todella voimaannuttavaa. Ja se ei todellakaan lopu 31.12.2014 vaan jatkuu (toivottavasti) paremmin tuloksin taitojen karttuessa.

3. Oman tyylin (uudelleen) haltuunotto

Tästäkin olen jo kirjoittanut. Olin jo vuosia tyytynyt ketjuliikkeiden tuottamaan trendihöttöön sen kummemmin miettimättä mitä siitä itse edes ajattelin. Toki valitsin ne vaatteet, jotka omaa silmää miellyttivät. Kuitenkin se oma visio jostain tyylistä tyrehtyi useimmiten siihen, että sitä ei ketjuliikkeistä juuri kyseisellä kaudella löytynyt. Nyt koen vapautuneeni trendien ja ketjuliikkeiden sanelujen voimasta. Varmaan oli aikakin lähes 40 vuotiaalle naiselle 😀 Oma tyyli on sis löytynyt uudelleen ja voin ilolla todeta, että vaatteet tuntuvat omilta. Vapauttavaa oli myös viedä kierrätykseen kaikki harhaostokset, ikäänkuin tunnustaen syntinsä niiltä osin. Tottakai edelleen tulee virhehankintoja, mutta jos hankinnat tekee pääosin kirpputoreilta, niin virheostoksissakaan ei putoa korkealta.

P1110537 WP_20141017_015

4. Vaatehuollon ja alusvaatteiden merkitys

Miten voi ihminen elää lähes nelikymppiseksi ja vasta sitten tajuta miten tärkeää vaatehuolto on? Vaatteiden elinkaareen vaikuttaa ihan ratkaisevasti miten hyvin tai huonosti niitä hoidamme. Olen oppinut vuoden aikana olemaan pesemättä vaatteitani liikaa. Kuulostaa ällöttävältä, mutta pesu on monenkin kankaan pahin vihollinen. Tottakai likaisen ja haisevan vaatteen paikka on pesukone, mutta ei muutaman kerran pidetyn ja hyväntuoksuisen. Olen ollut fanaattinen pesijä aiemmin ja nyt olen löytänyt myös tuuletuksen. Lasten vaatteissa olen myös löysentänyt pesutahtia. Varsinkin isommilla ei vaatteet likaannu läheskään niin nopeasti enkä enää pese niitä pelkästä velvollisuuden tunnosta. Ja ne farkut… ne pestään vain jos on ihan pakko. Eli farkkupyykkiä ei ole juurikaan koko vuonna pyöritetty.

IMG_0039 IMG_3330

Toinen nolo asia on, etten ole tajunnut miten paljon paremmalta ne vanhatkin vaatteet näyttävät paljon paremmalta, jos alla on hyvät ja tukevat alusvaatteet. Siis miten perusasia pukeutumisessa… Tai no olen tiennyt sen teoriassa, mutta käytännössä en ole toteuttanut. Eli liivikaupoille vaan naiset niin vanhatkin paidat näyttää melkein uusilta;)

Mitä seuraavaksi?

Suuri kysymys on, että miten elämä jatkuu tämän shoppailupaaston jälkeen. Mies tuossa puolittain huolestuneena tiedustelikin, että lähdenkö kirmaamaan tammialeen luottokortti vinkuen ja toteuttamaan kaikki vuoden aikana patoutuneet shoppailumieliteot. No en ajatellut. Itseasiassa en ole juurikaan kaivannut shoppailemaan tänä vuonna enkä ole tuntenut haikeutta Stockmannilla kävellessä siitä, etten nyt voikaan itselle mitään ostaa. Olen sen sijaan katsellut tarjontaa miettien miten voisin jotain kivoja juttuja toteuttaa itselle kierrätysmateriaaleista. Se on ollut oikeastaan mukavampaa kuin perinteinen ostaminen.

Kuitenkin jotain tarpeitakin on vuoden aikana kertynyt. Ajatuksissa on, että tarvitsen uudet perussaappaat vanhojen lahoavien tilalle. Ja muutaman aluspaidan, joita en ole onnistunut kirppareilta löytämään.

Yleisesti ajattelin, että jatkan aikalailla entiseen malliin eli en edelleenkään ostele suuremmin uutta. Poikkeuksena kuitenkin tästä eteenpäin ovat ulkoilu- ja urheiluvaatteet sekä kengät niiden alusvaatteiden ja sukkahousujen lisäksi. Ja varmaan jossain vaiheessa jotain muitakin valikoituja juttuja voin hankkia, mutta harkitummin. Ja eettisesti tuotettua haluaisin suosia koko ajan enemmän. En tiedä missä vaiheessa minusta kuoriutui tämmöinen hippi, mutta tässä sitä nyt ollaan 😛

IMG_2510 IMG_3296

Lyhyesti sanottuna tämä on ollut itselleni pukeutumisen ja itseilmaisun kannalta paras vuosi ikinä. Uskon, että tästä ekoilusta ja tuunauksesta saattaa jopa tulla ihan elämäntapa, mutta en halua mitään absolutismia tai kiihkoilua. Haluan silti näyttää hyvältä ja ajankohtaiselta itseltäni, mutta haluan, ettei kukaan muu (esim. siellä Bangladeshissa) joudu maksamaan siitä kohtuutonta hintaa. Ja blogi jatkuu myös, joten toivon, että jäätte seuraamaan tulevanakin vuonna.

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Katse menneeseen ja tulevaan

  1. Mua sun blogi on inspiroinut ennen kaikkea pohtimaan omaa käyttäytymistä kuluttajana ja hyödyntämään sitä mitä kaapissa jo on. Olen tän vuoden aikana oppinut harkitsemaan hankintojani niin eettiseltä, ekologiselta kuin omien tarpeiden kannalta ja onnistunut kulkemaan vapautuneempana ”pakko saada jotain”-ostohysteriasta. Kiitos Sinikka kuluneesta vuodesta ja siitä, että blogin elämä jatkuu! ❤

    Tykkää

    1. Voi kiitos Johanna ❤ Just tätä samaa oon itse oppinut vuoden aikana ja ihan mahtavaa, jos mun tekstit on sua prosessissa auttaneet. Vau, kiitollisella mielin siis tämä bloggaaja 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s