DIY · Naiseuden ytimessä · Vaatevallankumous

Miksi suomalaiselle kelpaa vain uusi?

This post only in Finnish, apologies for the international audience.

The post includes a lot of talk on #whomadeyourclothes and why it still matters after Fashion Revolution. At the end of post some pics of my latest DIYs. Upcycled pants for my little ones. Material from adult pants. Next time I’ll post the easiest DIY for a jersey scarf.

*************************************************************************

Luin muutama päivä sitten positiivisen uutisen vaatteiden kierrätykseen liittyen. MTVn sivuilla julkaistussa artikkelissa kerrottiin miten rikkinäistenkin vaatteiden kierrätykseen on alettu tarjoamaan mahdollisuus poistotekstiilipankin kautta, joitaa toimii tällä hetkellä sekä Forssassa että Loimaalla. Uusia toimipisteitä myös suunnitellaan. Lisäksi tämä työllistää nuoria työpajaperiaatteella, mikä on ihan mahtava bonus.

Upea juttu siis kokonaisuudessaan ajatellen tekstiilijätteenkäsittelyä, mutta silti jotain jäi hampaankoloon. Artikkelia lainatakseni: ”Poistotekstiilipankeista voi hakea ilmaiseksi materiaalia ja kaavat, joiden mukaan voi ommella lasten vaatteita lähetettäväksi avustuskohteisiin.” Ihan mahtavaa, että vaateapua annetaan sinne missä sitä tarvitaan. Itse jäin kuitenkin miettimään, että eikö meidän suomalaisten lasten vaatteisiin kelpaa kierrätetty materiaali? No asia ei varmaan ole ihan näin yksiselitteinen, koska kierrätetystä uuden tekeminen ei ole ihan simppeliä tai edes edullista, jos mietitään tuotantoa isommissa erissä. Mutta silti… En käsitä miksi tästä jäi mun päähän sellainen kaiku, että meidän lapsille uutta, mutta niille kehitysmaiden lapsille kelpaa nämä jämät. Ehkä se on siinä ajatuksessa, että omassa arvomaailmassani jokainen lapsi on Jumalan luoma ja arvokas eikä kukaan voi valita missä syntyy. Riittäisikö meille vähemmän, että muillakin voisi olla tarpeeksi? Ja tämähän pätee siis myös yleisesti ottaen vaateteollisuuteen. Köyhissä maissa riistetään ihmisiä, jotta me länsimaiset saisimme halpoja vaatteita ja jokaiseen sesonkiin uutta. Onko suomalainen nainen arvokkaampi kuin hänen bangladeshilainen vastineensa, joka raataa järkyttävän huonolla palkalla päivät pitkät, joskus jopa hengenvaarallisissa olosuhteissa? Jos palkkaa vertaa niin varmasti Suomi-nainen voittaa tämän matsin. Mutta entäpä ihmisarvo? Millä ihmeen perusteella se olisi Suomessa jotenkin korkeampi kuin jossain köyhässä maassa?

Tämän paatoksen myötä muistutan ennenkaikkea tässä itseäni siitä, että en saa unohtaa. Vaatevallankumouksen jälkeenkin kannattaa kysyä itseltään ja myös suoraan vaatteiden jälleenmyyjiltä tietävätkö he kuka teki heidän myymänsä ja meidän ostamat vaatteet. Juuri Twitteristä bongasin mielenkiintoisen twiitin, jossa muistutettiin siitä, että jos minä kysyn vaatemerkiltä kuka heidän vaatteensa tekee, sen lasketaan automaattisesti olevan 10 000 muun kuluttajankin huolenaihe. Eli kysymällä todella voi vaikuttaa. Tämä on myös note-to-self. En ole mitenkään kunnostautunut tällä alueella.

Mutta palatakseni näihin rikkinäisiin vaatteisiin, omaan DIY tuotantoon tällaiset kierrätysmateriaalit ovat kyllä ihan parhaita. Halpoja (useimmiten ilmaisia) ja valmiiksi pehmeäksi kuluneita. Etuna tietysti on myös se, että jos ei tuunaukset aina onnistu niin ei todellakaan putoa korkealta. Nimim. tänään yhden farkkulippiksen roskiin heittänyt.

Oon viimeaikoina kunnostautunut erityisesti vanhojen housujen kierrättämisessä lapsille. Tässä muutama kuva asiaan liittyen. Drop crotch on mulla nyt jotenkin kuuminta hottia. En tiedä miksi oon niihin mielistynyt, mutta lapsilla ne näyttää jotenkin aika söpölle.

Juhlapökät

Esikoiselle omista vanhoista chinoista ja kuopukselle henkselihousut jostain ikivanhoista omista suorista housuista

WP_20140605_002  WP_20140605_004

Collegehousut

Molemmat isin vanhoista housuista, joista toiset oli niin risat, että polvi oli kulunut puhki. Esikoisesta en saanut tarkkaa kuvaa housut jalassa useista yrityksistä huolimatta.

WP_20140510_010 InstagramCapture_0bd054b7-6dfc-43a8-bb5a-02686144faa7_jpg

WP_20140605_010

Meillä samistelu on kova juttu, joten täytyy koittaa tehdä ainakin jollain tapaa samanoloisia housuja. Juhlahousuissa edustettiin siis ystäväperheen yo-juhlissa ja collarit on jalassa muuten vaan koko ajan.

Ensi kerralla vähän kevyemmissä tunnelmissa ja aiheena todella helppo trikoohuivi.

 

 

 

Mainokset

4 thoughts on “Miksi suomalaiselle kelpaa vain uusi?

 1. Todella hienoon aiheeseen tartuit, jälleen! Tuo mullakin on ylipäätään yksi tärkeimmistä syistä kierrättää, tuunata ja tehdä itse vanhasta jotain uutta. En halua hankkia sellaisia vaatteita tai ylipäätään mitään, joiden tuotanto riistää jotakuta toista ihmistä.

  Makeita pöksyjä olet tehnyt! 😀

  Tykkää

  1. Kiitos Sirpa! Mahtavinta on huomata miten monet nykyään on kiinnostuneita vaatteiden tuotannon eettisestä puolesta myös. Koen kyllä myös haastavana tämän asian, koska tiedän siitä jo vähän ns. liikaa. Mm. omalle miehelle eettisten vaatteiden hankinta tuottaa paljon päänvaivaa enkä ole oikein mitään hyviä ja helposti saatavilla olevia vaihtoehtoja löytänyt. Varsinkin, kun mun mies on tosi isokokoinen…

   Tykkää

 2. Hyvä kirjoitus! Itsekin usein mietin tuota avustusnäkökulmaa, kun huonokuntoisista vaatteista eroon pääseminen tuntuu olevan niin vaikeaa. Ei niiden sysääminen hyväntekeväisyyteen poista alkuperäistä ongelmaa.

  Drop crotchit toimii varmaan hyvin kestovaippojen kanssa, normaalit housut tuppaavat oleman joko liian pitkiä tai ahtaita 🙂

  Tykkää

  1. Avustus toimii varmasti osittain kivana tekosyynä kuluttaa enemmän.. En ole missään nimessä kuluttamista vastaan kuitenkaan, mutta vastuullisuutta siihen peräämässä.

   Drop crotcheissa on kyllä paljon pepussa tilaa. Mulla on tosin jäänyt kestovaippailu kokonaan kakkosen kohdalla, kun en vaan oo jaksanut 😦

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s