Naiseuden ytimessä · profound

Ajatuksia kuluneesta tyylihaastevuodesta/ Thoughts on My 2014 Style Challenge

English Version at the End of Post

Juttelin yhtenä päivänä ystäväni kanssa siitä miten hän koki elämän mullistusten kautta kadottaneensa osan minuuttaan. Ja oli tajunnut sen vaatekaappia tutkiessaan. Hän ei nähnyt omistamissaan vaatteissa enää itseään.

Muistin itsekin miettineeni samankaltaisia asioita, kun katselin vaatekaappiani päätettyäni haastaa itseni 2014 hankkimaan vaatteita ainoastaan second handina ja tuunaamalla vanhaa. Olin ruuhkavuosina shoppaillessani helppoja arkivaatteita alkanut tyytyä ihan kivaan ja keskinkertaiseen, bulkkiin. En siis tarkoita, että mun vaatteet olisivat olleet jotenkin rumia. Kaikki oli ihan tyylikästä edelleen, mutta hieman tylsää ja mielikuvituksetonta. Vaatekaappini ei kaikilta osin näyttänyt minulta. Ihailin aina hieman raflaavammin pukeutuvia ihmisiä ja ajattelin, että onpa ihania ja inspiroivia tyylejä. Ja silti päädyin johonkin ihan tavalliseen asuun useimmiten. No ok, ruuhkavuosina ehkä on jotain muutakin mietittävää kuin päivän stailaus, mutta silti. Vaatteet on mulle aina olleet enemmän kuin jotain mitä pistää päälle. Ne on olleet mun tapa ilmaista itseäni. Tämä vuosi on siis muutakin kuin tyylihaaste. Se on matka vielä enemmän siihen kuka minä olen. Jo nyt toukokuussa tunnen oloni eheämmäksi kaikesta tästä luomisesta ja elämästä, joka sen kautta pulppuaa minussa. Ja vielä on vuotta jäljellä 🙂 Kuulostaa varmaan monen mielestä vähän suureelliselta, mutta minä vähän oon sellainen mahtipontinen tyyppi 😛

Tämä ajatuksenkulku sai minut miettimään vaatteiden merkitystä. Ne ovat toden totta tapa ilmaista itseämme ja vieläpä hyvin näkyvä sellainen. Suomessa on yksi kamala sanonta, jonka tahtoisin poistaa kollektiivisesta muististamme saman tien; ” Rumat ne vaatteilla koreilee”. Veikkaan, että tämän on kehitellyt joku tosi katkera ja ehkä vähän kateellinenkin tyyppi. Miksei vaatteilla saisi koreilla? Miksei saisi ilmaista itseään ja ilostuttaa vaikka jonkun harmaata päivää pistämällä päälleen ihanan mekon tai asuun sopivan hatun? Miksi olisi syytä näyttää samalta kuin kaikki 99 muuta siinä 100 henkilön porukassa? En siis halua sanoa, että ei saisi näyttää samalta. Saa näyttää, jos se tuntuu hyvältä. Ja ennenkaikkea SAA NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ!! Ei , se ei tee sinusta sanonnan mukaisesti rumaa. Vaan ihmisessä, joka tykkää kantamistaan vaatteista ja tekee sen tyylillä, on jotain äärettömän viehättävää. Meidän lähellä asuu yksi vähän vanhempi rouva, joka pukeutuu tyylikkäästi jopa ulkoiluttaessa koiraansa. Vaatteet ei ole sitä mitä itse ostaisin, mutta silti ihastelen rouvan värikästä ja silti aina tyylikästä olemusta. Monesti on muuten se mainitsemani hattukin hänellä päässään. Eikä muuten oo bulkkia.

Muutenkin olen alkanut ihailla suunnattoman monenlaisia tyylejä, vaikka osaa  ihailemieni ihmisten vaatteista en pistäisi itselle päälle koskaan. Kyse on siitä, että etsit ne omaan persoonaan ja mittasuhteisiin sopivat jutut eikä orjallisesti noudattaa niitä massamuodin mahtikäskyjä, joita henkkamaukat ja muut (anteeksi, kun aina mollaan) julistaa eri sesonkeina. On siellä ketjuliikkeissä kivojakin vaatteita en minä sillä, mutta niistäkin voi poimia ne omat jutut. Ja varmaan ne muodin ja tyylin säännötkin on tehty rikottaviksi. Eli vaikka joku juttu ei just-nyt-tässä -sesongissa ei olisikaan in, mutta se sun päällä näyttää kivalle, niin käytä silti. Esimerkkinä vaikka, että nythän kuuluis olla nilkkuribootsit aivan kaikkien muodin sääntöjen ja määräysten mukaan. Minä kuitenkin jääräpäänä pistän ne normibootsit jalkaan, koska minusta ne näyttää kivalta.

Jo aiemmin vanhassa blogissani kirjoitin siitä, että itsevarmuus on paras asuste, joka naisella (ja varmasti miehelläkin) voi olla. Se pätee edelleen. Sinä olet riittävän kaunis juuri sellaisena kuin olet. Ne mallit niissä kuvissa on AINA photoshopattuja, ei meidän kuulu niiltä näyttääkään.

Viime keskiviikkona oli mun esikoisen synttärit ja silloin sain ajatuksen, että voisin pistää jotain ei-niin-vakavaa päälleni. Päivän asu näytti tältä:

Birthdaypartyhostess Cause to Wear

Halusin siis vaan sanoa, että sen muodin ja tyylin ei tarvi aina olla niin vakavaakaan. Joskus pitää vähän hullutella ja mun pitäis tehdä sitä paljon useammin. Ajattelin ens talvena, että karvalakki vois olla sellainen talven ihanan hupsu asuste. Kun vuodenaika on niin rankka niin voisko sellainen olla kiva kevennys? Jos oikein heittäydyn hurjaksi niin saatan, huom. vain saatan, koristella sen tyllillä. Oon niin konservatiivi, että tää on mun extremeä. Te ihanat hipsterilukijani ootte vaan niin toisilla leveleillä 😛

Ensi kerralla arkistojen helmiä eli DIY-projektin uudelleen postaus.

 ***********************

Thoughts on My 2014 Style Challenge

Today I rambbled in length on clothes as means of self expression. I recently spoke to a friend who felt she had lost her identity in personal crisis. She finally realized that by looking at her wardrobe. She no longer saw herself in the clothes that she owned.

I had a similar feeling as I was starting my style challenge this year. I had a closet full of nice clothes that were tiny bit boring. Not at all in the style I wanted to see myself wearing. I love a bit of edge in my classic style but had really lost it being very practical with my clothes’ choices. Not saying that styling is my top priority as stay-at-home mom, but I just gotta be true to who I am. In that sense, this year has been more than a style challenge to me. It’s been a journey to rediscover my true identity. I feel that I already, only after 5 months on this year, understand more about who I was created to be.

Some of the stuff I wrote in Finnish is really only culturally relevant to us Finns. However, my main point is that no-one else, not the fashion industry, not your peers, not even the love of your life, should be limiting you in expressing yourself with clothes. Ok, the last one can lovingly point out if you are off the limits somehow 🙂

Finally, don’t take your clothes so seriously. Here I am the worst example. I am probably the least daring dresser ever, always playing it safe to look stylish.  I have some photographic evidence, that this is an area where I’m trying to push myself to cross some boundaries. Here’s me hosting a birthday party to my 4-year-old:

Birthdaypartyhostess Cause to Wear

I even posted this in Instagram on #ootd. So to me that was a major step on the road of bold outfits 😛 Next winter I plan to go even further. Cool fur chapka is on my shopping list. If all goes as I’ve envisioned, it will have a net to cover the eyes, at least for the party looks.

Next time a DIY from my archives.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s